Pojem udržitelnost je slyšet všude kolem nás a pomalu si šlape svou cestu do našich myslí i domovů. Co si pod tím ale představit v každodenním životě? Ve skutečnosti se může jednat o cokoliv, čím alespoň trochu ulevíte naší planetě i společnosti. A tak i činnosti, které děláte pravidelně (jako třeba nakupování), mohou být o něco udržitelnější, a dokonce i zábavnější. Stačí udělat pár malých krůčků, které mají ale v konečném součtu velký smysl. Že nevíte jak na to? Máme pro vás hned několik tipů.

Zdroj: Youtube

Balte bez obalu

Dát sbohem plastovým sáčkům a igelitkám nikdy nebylo snazší. Vybírejte z bohaté nabídky včelobalů, síťovek nebo si na nákup doneste nádoby vlastní a využívejte je opakovaně. Vychutnat si kávu s dobrým pocitem ze znovupoužitelného kelímku stojí za to!

Vyhazujte bez odpadu

Odpadkům i nepotřebným věcem vdechněte nový život. Tak například v Centru Černý Most můžete vesele třídit i plechovky a netradiční odpad, jako jsou elektrické spotřebiče. Stejně tak nepotřebné hračky a knihy tam najdou své místo v tzv. knihbudce nebo hračkobudce a udělají ještě někomu radost.

Jezte bio a oblékejte se eko

Své oblíbené produkty hledejte ve variantách bio a fair trade. Nezapomeňte, že i mlsat se dá ekologicky a taková eticky vyrobená čokoláda rozhodně chutná skvěle. A pokud se zrovna chystáte doplnit šatník, hledejte raději organické a recyklované materiály. Mimo to, že méně zatěžují životní prostředí, vás také potěší svou kvalitou.

Sdílejte

Na nákup se vydejte sdíleným automobilem nebo skútrem BeRider. V Centru Černý Most jsou pro ně vyhrazená místa a půjčíte si je jednoduše skrze aplikaci. Navíc budete mít úplně nový zážitek, skútry už totiž nejsou k vidění jen v italských filmech!

Netradiční nákupy s udržitelným dárkem

A co takhle spojit udržitelnější nákupy s příjemným zážitkem? Od 22. dubna se totiž v Centru Černý Most můžete těšit na tematický dárek k nákupu. Mezi včelobalem, síťovkou, recyklovanými céčky a pivním šamponem od kosmetiky Manufaktura si po předložení účtenek v hodnotě alespoň 500 Kč zákazníci budou moci vybrat v šatně Centra (Click & Services). Více tipů na udržitelnější nakupování najdete na webu Nákupyudržitelně.cz.