Jsme stále zadluženější

Zadlužení tuzemských domácností postupně roste už od prvního kvartálu 2016. Na co si půjčujeme nejčastěji? Asi nikoho nepřekvapí, že největší objem vypůjčených finančních prostředků spolkly hypotéky a další úvěry na bydlení. V této oblasti si půjčujeme nejen na pořízení nového domku či bytu, ale také na rekonstrukci a opravy stávajícího bydlení. Kromě hypoték se v oblasti bydlení daří také klasickým spotřebitelským úvěrům i nebankovním půjčkám, u kterých není potřeba dokládat účel využití finančních prostředků.

Máme méně exekucí

Ačkoli jsme stále zadluženější, dá se říci, že si půjčujeme obezřetněji. Každou – byť i sebemenší půjčku důkladně promýšlíme, o čemž ostatně svědčí také nižší počet exekucí. Zatímco v roce 2017 jich bylo vedeno 4,67 milionu, v loňském roce „pouze4,54. Stále jde o vysoké číslo, nicméně pokles potvrzuje zlepšení finanční gramotnosti. Češi stále častěji půjčky vzájemně porovnávají a ví, že kromě úroku je nesmírně důležitá také hodnota RPSN, která říká, kolik za vybranou půjčku ve finále skutečně zaplatíme.

Trh zbavený (většiny) nepoctivců

K nižšímu množství nově zahájených exekucí nepochybně přispěly také přísné podmínky, které v posledních měsících eliminovaly počet nepoctivců. Stále si tak půjčujeme, na výběr ale máme už pouze společnosti, které splnily přísné podmínky a obdržely licenci od ČNB. Nebankovní půjčky tak nejsou strašákem a synonymem pro podvod. Přesto je ovšem potřeba zpozornět u poskytovatelů, kteří nabízí půjčku pouze na základě živnostenského oprávnění. Na podnikatele se totiž nevztahuje zákonná ochrana.

Málo si spoříme, více utrácíme

Ze statistik ČSÚ dále vyplývá, že více jsme začali utrácet už na začátku roku 2017. Co je naopak zarážející, to je množství úspor, na které se v Česku tak nějak „nehraje“. Podle informací by tak více než polovinu českých domácností „položil“ nečekaný výdaj vyšší než 10 000 Kč. Na to konto je potřeba zmínit, že míra úspor na počátku roku 2018 činila pouze 8,4 %, což je nejméně od roku 1999.

Za co utrácíme nejčastěji?

Již výše jsme zmínili, že největší objem půjček jde klasicky na pořízení nového nebo rekonstrukci stávajícího bydlení. Za bydlení a energie utratíme v průměru 26,5 % z celkového objemu financí. Druhé místo obsadily potraviny a nealko nápoje a třetí pak doprava. Za alkohol a tabák utratíme v průměru 8,4 % z příjmu, za oblečení necelé čtyři procenta a za vzdělání pouhopouhého půl procenta.

Přemýšlíte nad půjčkou?

Pokud vy sami nad půjčkou přemýšlíte, měli byste vědět, jak ji vybírat, aby vám nepřinesla víc škody, než užitku. V první řadě je potřeba objektivně zhodnotit, zda si půjčku můžete dovolit a nedostane vás ještě do větších potíží. Drtivá většina zájemců o půjčku míří do banky. Zde je ale potřeba počítat s náročným schvalovacím procesem, který nemusí skončit úspěchem. V takovém případě ale není nic ztraceno. Existují totiž nebankovní poskytovatelé, z nichž někteří finančně podpoří také osoby s příjmem, který nemohou doložit nebo ty se záznamem v registrech. Vždy mezi sebou jednotlivé nabídky porovnejte a svou pozornost zaměřte nejen na úrok, ale především na hodnotu RPSN.