Věčný boj se škůdci

Mezi nepřátele na zahradě neřadíme pouze rostliny. Někdy například postačí použít vhodný přípravek proti plevelům a problém je vyřešen. Avšak v případě drobných živých škůdců je to někdy poněkud komplikovanější. Boj se škůdci na zahradě je pro každého zahrádkáře nelehký úkol. Mezi jeho úhlavní nepřátele přitom patří hlavně mšice, které se dokážou na mladých listech rostlin velmi rychle množit a škodit v opravdu velkém rozsahu. Sotva něco zasadíte, jsou listy pokroucené a zdeformované.

Mšice, které sají šťávu z rostlin a berou jim živiny mohou navíc na rostliny přenést různé nemoci. Mšice mají totiž v sobě i viry, které mohou ohrozit třeba sadbové brambory. Rostliny jsou zkrátka těmito škůdci ohroženy. Když se na nich mšice usadí, napadené rostliny místo růstu rychle chřadnou a odumírají.

Mšice si nevybírají konkrétní druhy rostlin, ale napadají téměř všechny druhy, které jim přijdou do cesty. Není proto vůbec snadné s nimi bojovat. Na rostlině se brzy vyskytují ve velkých počtech, a listy jsou jimi doslova pokryté tak, aby mšice zabrali co možná tu největší část listu.

Mšice jsou také velice mlsné, sají velké množství rostlinné šťávy, která obsahuje cukr. Cukr však přijímají v množství, které ani neumí zužitkovat a vylučují medovici, látku, která láká mravence, včely, mouchy a další hmyz. Pokud proto na větvích nebo stoncích svých rostlin uvidíte v řadě mravence, nevěstí to nic dobrého.

Získejte pro boj se mšicemi spojence

Na trhu jsou samozřejmě k dostání vhodné přípravky proti škůdcům, boj lze ale vést i dalšími způsoby. Tím nejlepším způsobem, jak se mšicemi bojovat, je zabránit jim v jejich plánech včas. Mšice je však tak malá, že si jich zpočátku nemusíte ani všimnout. Mají malé a měkké tělo a rozměry, kterých mohou dosáhnout ty největší z nich, se mohou pohybovat dokonce kolem 10 mm. Nelze je však likvidovat po jedné. Co si ale nepozvat na pomoc někoho, pro koho to problém není?

Mšice jsou pro rostliny nebezpečné, na druhou stranu mají ale také mnoho přírodních nepřátel, které je dokážou pohltit. Jedním z nich je slunéčko sedmitečné. Samice slunéčka sedmitečného během jara naklade zespodu listů oranžová drobná vajíčka, ze kterých se posléze vylíhnou larvy. Právě larvy slunéčka sedmitečného mohou zlikvidovat stovky mšic. Je proto možné lákat slunéčka na stromy žlutou barvou, kterou mají nejraději. Žluté triko, anebo žluté mašle uvažte tam, kde jsou mšice. Přilákáte tak predátory, kteří vám s mšicemi pomohou.

Další způsoby boje proti mšicím

Na vajíčka mšic přezimující na ovocných stromech je účinný speciální postřik proti mšicím, který se většinou aplikuje v době do začátku rašení stromů. Účinný je i postřik ředěnou jarovou vodou.

To samé, co pro stromy, platí samozřejmě i záhony okrasných rostlin nebo květináče, ve kterých krášlí rostliny váš balkon. Kromě mšic se vyskytují na zahradě i jiní škůdci. Jedním velmi známým je například mandelinka bramborová. Jedná se o škůdce, který dokáže napadnout svrchní část brambory a proniknout dovnitř. Obranou proti takovým škůdcům je tzv. vlhčení brambor, při kterém zasypete listy škrobem. Pro mandelinku bramborovou je tato kukuřičná mouka poměrně toxická.

Při pěstování zelí nebo kapusty se můžete setkat také s méně známým škůdcem jménem zápředníček. Housenky zápředníčka se rozhodně při hodování na listech neupejpají a sežerou na co přijdou. Listy zelí a obecně brukvovitou zeleninu prokoušou skrz na skrz. Proto se jich zbavte hned, když je objevíte. Postřiky proti housenkám jsou efektivní i proti škůdcům jako je zápředníček.