Podnikaví bratři Ignazio a Paolo Floriovi se rozhodnou opustit zemětřesením zničenou Kalábrii a vydají se do sicilského Palerma, kde si s přistěhovaleckou drzostí otevřou krámek s kořením. Tak v roce 1799 začíná neuvěřitelný příběh vzestupu rodiny Floriů, která se během pouhých dvou generací stane jednou z nejmocnějších rodin Sicílie.

Nová krev, svěží vítr pro Sicilii...

Cílevědomý Paolo i rodině oddaný Ignazio se musí potýkat s povýšeností palermské šlechty, se společenskými předsudky i zastaralými metodami podnikání. Do palermské společnosti přinášejí závan dravého podnikání a pokroku. Po smrti Paola obchod plně přebírá Ignazio a postupně i Paolův syn Vincenzo, který spolu se strýcem rychle rozšiřuje majetek i podnikatelské zájmy Casa Florio. Ta je dodnes známou značkou, která tehdy obchodovala s vzácným kořením, krajkou, vínem či novátorským tuňákem v konzervě.

Silní, loajální, vášniví, ale i sukničkáři, to byli tehdejší muži

Ačkoliv muži jsou v příběhu rodiny Floriů prvotními hybateli, pozornost poutají i ženy. Ať už se jedná o Giuseppinu, hrdou, pasivní a předsudky a tradicemi svázanou manželku Paola, nebo o Giulii, intelektuálně i odvahou rovnocennou svému mužskému protějšku Vincenzovi, která se musí postavit celému Palermu, aby obhájila svou životní volbu. Osudy hlavních hrdinů, byť mnohdy skryté za dveřmi či tváří, svědčí o tom, co stojí cesta k úspěchu.

Italská sága rozkrývá niterné příběhy

Román Stefanie Auci se stal okamžitě po svém vydání v Itálii bestsellerem a byl přeložen již do více než 30 jazyků. Na pozadí osobních příběhů hlavních protagonistů přitom zeširoka zabírá i hlubokou společenskou změnu, která v 19. století probíhala na Sicílii a po celé Evropě – přechod k moderní industriální společnosti a důraz na individuální úspěch nepodmíněný rodovým jménem a původem. Líčení boje starých palermských rodin za udržení alespoň zdání moci a vznešenosti patří k nejvýstižnějším popisům úpadku šlechty na starém kontinentě.

Román Sicilští lvi, Sága rodu Floriů vydalo ve vynikajícím překladu Alice Flemrové za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, nakladatelství Metafora.cz. Knihu zakoupíte na www.grada.cz