Jak funguje imunitní systém?

Do procesu obrany organismu je zapojena sofistikovaná navzájem úzce provázaná struktura skládající se z krevních buněk, lymfatických uzlin, mandlí, sleziny, kostní dřeně a dalších. Zajišťuje hojení poranění, boj proti virům, bakteriím, plísním a znečištění z vnějšího i vnitřního prostředí, ale i vyhledávání a ničení nádorových buněk. Jedním z vnitřních nepřátel je zatížení organismu nadměrným množstvím volných radikálů, které vznikají během přirozených fyziologických procesů v těle. Platí zásada, že musí panovat rovnováha! Tu však může nastolit jen zdravý organismus. Pomocníky v tomto boji s volnými radikály jsou známé antioxidanty – látky běžně získávané ze stravy jako jsou vitamíny (např. karotenoidy, vitamin C a E), minerály a stopové prvky (měď, selen, železo, zinek). Účinnost těchto prvků je nejvyšší pokud jsou přijímány společně a mohou se vzájemně podporovat a doplňovat.

Když na to tělo samo nestačí

Osobám oslabeným po nemoci, chronicky nemocným, starším, či nevhodně se stravujícím často příjem těchto látek ze stravy k navrácení rovnováhy imunitního systému nestačí. Ku pomoci je tu proto ortomolekulární nutriční medicína, která formou doplňků stravy poskytuje tělu důležité mikronutrienty (vitamíny a stopové prvky) v množství a poměru, které potřebuje k obnovení přirozené metabolické rovnováhy.

Váš imunitní systém pocítí rozdíl

Princip ortomolekulární medicíny definoval Linus Pauling, biochemik a nositel Nobelovy ceny. Tento medicínský směr je v USA uznáván jako oficiální terapie od roku 1978 a rostoucí oblibě se těší také v Evropě. Používání ortomolekulární nutriční medicíny se ukázalo pro zlepšení imunitních funkcí jako obzvláště přínosné. Je však nutné zároveň dopřát tělu dostatek pestré stravy, vhodného pohybu, čerstvého vzduchu a spánku. Proto buďte veselí, odpočívejte, zdravě jezte a pijte. Hýbejte se a snažte se usínat s „čistou hlavou"!

Více na: www.ibi.cz