Hrnčířský dvůr Zvířetice

Hrnčířský dvůr Zvířetice leží na břehu řeky Jizery u Bakova nad Jizerou. Nachází se na rozhraní malebných krajin Českého ráje a Podbezdězí, které jsou ideální pro pěší výlety i cykloturistiku. Zrekonstruovaný areál se pyšní vlastní keramickou dílnou, v níž se snaží zachovat tradiční řemeslné postupy. Jistě také uvítáte jedinečnou možnost zasednout k hrnčířskému kruhu a vyzkoušet si hrnčířské řemeslo na vlastní kůži v rámci keramických workshopů.

Usedlost také nabízí ubytování pro deset osob. Celkem čtyři pokoje jsou vybaveny vlastní koupelnou, součástí penzionu je také společná kuchyňka s jídelnou, venkovní terasa a úschovna kol.

V okolí dvora se nachází nespočet zajímavých lokalit. Milovníci historie se mohou vydat na hrady Bezděz, Kost nebo Houska nebo na zámky Mnichovo Hradiště a Sychrov. Pokud se nebojíte náročnějšího terénu, nenechte si ujít Drábské světničky a Sedmihorky.

Kostelec nad Černými lesy

Keramika má dlouhou tradici také v Kostelci nad Černými lesy. Vyhlášenou černokosteleckou keramiku si můžete prohlédnout v Muzeu hrnčířství v srdci města. Nachází se v krásném renesančním domě na náměstí Smiřických. V minulosti zde sídlil městský úřad, v současné době dům slouží jako kulturní centrum města. Prohlédnout si můžete stálou expozici keramiky a historie města, jež je doplňována nejrůznějšími výstavami obrazů a fotografií. V muzeu se také konají koncerty vážné hudby a nejrůznější vzdělávací akce.

Muzeum berounské keramiky

Berounští mistři hrnčíři se svým uměním proslavili široko daleko už ve středověku a později získali obdiv celé Evropy. Jejich výrobky nesměly chybět v žádné středoevropské šlechtické domácnosti, a dokonce byly použity při korunovaci bratra Rudolfa II. Matyáše! Na slavnou historii navazuje Muzeum berounské keramiky.

Nejen starým mistrům hrnčířům jsou věnovány nově zrekonstruované prostory. Kromě stálé expozice přibližující typické rysy berounské keramiky pořádá muzeum komorní koncerty, divadelní představení, přednášky či tvůrčí dílny, v nichž si sami můžete vyzkoušet řemeslo, které město Beroun proslavilo.

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.