Materiál konstrukce

První věc, která by vás měla při výběru pergoly zajímat, je použitý materiál. Hliníková pergola je dnes častou volbou k novostavbám, dřevěné pergoly zase ocení zastánci tradičních materiálů, designově se také více budou hodit ke starším domům a na venkov.

Oba materiály mají své klady a zápory. Hliníková pergola má výhodu v podobě pevné konstrukce, která není náročná na prostor a na údržbu. Zatímco dřevěná pergola je obvykle postavena z masivních trámů, hliníkové profily jsou poměrně subtilní. Nevýhoda dřeva je i v menší životnosti – působí na něj povětrnostní podmínky a je tedy nutné se o něj patřičně starat ochrannými nátěry. Hliníkovou konstrukci lze jednoduše několikrát za sezónu otřít vlhkým hadříkem.

Umístění pergoly

Doporučujeme pečlivě promyslet, kam pergolu umístíte. Někteří pergolu umisťují do rohu pozemku, kde vytvoří pomocí rostlin útulné zázemí. Pamatujte ale na to, že pergola obvykle nemá napojení na vodovod a elektřinu, navíc obvykle nemá kryté stěny ani souvislou pokrývku střechy. Pak hrozí neustále „odbíhání“ do kuchyně v domě pro nádobí a potraviny. Problematická může být i lehká přeháňka, natož silná bouře, kdy je často nutné všechen nábytek rychle uklidit.

Z toho důvodu se dnes hliníkové pergoly umisťují přímo na dům – jedna stěna je tvořena zdí domu s francouzskými okny – hliníková konstrukce navíc bezpečně udrží i stabilní zastřešení. Oproti tomu dřevěné pergoly stojí obvykle samostatně a na střechu se umístí lehká krytina, plachta, či pouze popínavá rostlina.

Pergolu tvoří především společnost

Ať už se rozhodnete pro libovolný materiál konstrukce, zastřešení či umístění pergoly, pamatujte na to, že pergolu stavíte pro sebe. Měla by tedy především tvořit velmi příjemné relaxační zázemí, ve kterém můžete pohostit svou rodinu a přátele.