Co je to halux neboli vbočený palec

Hallux valgus, v běžné řeči vbočený palec, je deformace prstu u nohou. Poznáte ji spolehlivě podle změny osy palce. Místo přirozené polohy se přiklání k druhému prstu a v místě kloubu se objeví bolestivá boule. Problémem je právě tato bolest, která znepříjemňuje chůzi a ztěžuje výběr bot.

Pokud vbočený palec zanedbáte, začnete při chůzi přetěžovat ostatní části nohy, což vše jenom zhorší. Změní se i celkové držení těla, což zase škodí páteři a kyčlím. Návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte. Jakmile se totiž vbočený palec dostane do pokročilého stadia, kloub se poškodí natolik, že ho lékař nebude schopný napravit. Deformace se, stejně jako bolesti, už nezbavíte.

Co způsobuje vbočený palec

Jedná se o genetickou vadu. Tedy pokud se u vás vbočený palec objevil, měli jste k němu vlastně odjakživa skryté dispozice. Vbočený palec se projeví zejména tehdy, když nosíte špatnou obuv, případně trpíte nadváhou.

Přitom koupit si správné boty, které podpoří zdravá chodidla, není vůbec těžké. Pokud byste o nohy správně pečovali, nemusel by se vbočený palec vůbec rozvinout. Proto každý den dbejte na to, co obouváte.

Na stránkách kliniky Canadian Medical uvádí, že většinou na vbočený palec trpí hlavně ženy kolem třicítky, které si ho způsobily právě nošením špatné, za to elegantní, obuvi na podpatku. Vznik vady někdy zapříčiní i těhotenství. Během něj totiž dojde k uvolnění vazů a noha se proto snadněji zdeformuje, jelikož není dostatečně zpevněná.

Jak se léčí vbočený palec

Na stránkách FN Motol se dočtete, že vbočený palec se léčí dvěma způsoby:

  • konzervativní terapií,
  • operativně.

Při konzervativní terapii nedochází k zásahu do těla pacienta. Využívají se například meziprstní korektory a ortopedické vložky do bot. Navíc je potřeba pravidelně chodit na fyzioterapie. Díky cvičení opět zlepšíte postavení nohy a posílíte svaly.

Odborníci vám pomohou změnit stereotyp chůze a opraví vás v případě, že při ní nesprávně zapojujete palec. Dále se užívají náplasťové fixace, které pomohou palec zpevnit ve správné poloze, když jste v klidu, i během procházek.

Pokud však konzervativní terapie nezabere a bolest přetrvává, lékař vás pošle na operaci. Nemusíte se ničeho bát. Zákrok se provádí buď v celkové, nebo pouze lokální anestezii. Doba rekonvalescence trvá od tří do šesti týdnů. Operativní řešení mají skvělé výsledky – u naprosté většině pacientů se už vbočený palec nikdy nevrátí.

Co pomáhá při problémech s vbočeným palcem

Pokud vás trápí vbočený palec, noste obuv, která vám od vašeho trápení uleví. Doporučujeme zejména pohodlnou gumičkovou obuv. Ta se vyrábí z pružných a poddajných materiálů. Díky tomu vás boty nebudou při pohybu nijak omezovat. Gumičková obuv se vzhledem ke svému designu hodí zejména pro dámy.

Dále se vyplatí investovat do kvalitní zdravotnické a ortopedické obuvi pro dámy. Pánové ocení zdravotnické polobotky nebo tenisky. Od bolesti uleví speciální ortopedické vložky do bot, které tlumí nárazy. A samozřejmě ortézy, které vám doporučí ošetřující lékař.

Nezapomeňte na prevenci

Jakmile váš problém odezní, o chodidla nepřestávejte pečovat. Vbočený palec se totiž rád vrací. Jak tomu zabránit? Základem je kupovat boty z kvalitních materiálů, které vám dobře padnou. Měly by mít dostatečně širokou špičku a pružnou podrážku.

Nezapomínejte s chodidly pravidelně cvičit a protahovat je. Na fyzioterapiích vám ukážou, jak na to. Pomáhají také masáže a koupele, případně chůze naboso.

Zdroje: Canadian Medical, Arno.cz, FN Motol