Přestože popularitě Dušiček se Halloween dodnes rovnat nemůže, oblibě tohoto původem amerického svátku u Čechů rok od roku roste. Potvrzuje to například i loňský průzkum obchodních řetězců, podle jejichž zástupců již několik týdnů před tímto svátkem rostou prodeje strašidelných dekorací, dýní, kostýmů i tematických cukrovinek.

Zatímco s Dušičkami máme spojené důstojné uctění zesnulých předků, Halloween lidé obvykle slaví strašidelnou zábavou, ke které patří nejen tematické dekorace, ale i dobré jídlo a pití. „Ve výzdobě interiéru k příležitosti Halloweenu u Čechů určitě vedou oblíbené dlabané dýně, halloweenskou párty pak lze ozvláštnit třeba černým nádobím,“ dává tip Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

Snadné halloweenské pohoštění, které zaujme na první pohled

Tematické a chutné občerstvení se k Halloweenu hodí, ať už se připravujete na nájezd koledníků, nebo jen chcete zpestřit večer rodině či přátelům. Inspirovat se můžete třemi recepty od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky. Milovníky sladkého určitě nadchne její originálně černá bábovka, ke kynutým duchům můžete naservírovat oblíbený dip a sezónní houstičky ve tvaru dýně můžete mlsným jazýčkům dopřát třeba celý podzim!

Bábovka s černým kakaem a jedlou pavučinou

  • 120 ml rostlinného oleje
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany
  • 240 g hladké mouky
  • 40 g černého kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • 2 hrsti bílých marshmallows

Troubu předehřejte na 170 stupňů (vrchní a spodní ohřev). Všechny suroviny používejte v pokojové teplotě.

V jedné míse smíchejte sypké suroviny – prosátou hladkou mouku, kakao, jedou sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse mixérem vyšlehejte krupicový cukr, olej, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pak do této směsi jemně lžící nebo vařečkou zamíchejte zakysanou smetanu. Nyní opět s pomocí ručního šlehače postupně na několikrát krátce zašlehejte sypkou směs do tekuté. Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou předem vymažte máslem. Pečte při 170 stupních asi 40 minut. Po upečení vyklopte bábovku na drátěnou mřížku a nechte ji vychladnout. Marshmallows rozpusťte na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vznikne měkká lepivá hmota. Rukama z ní vytvořte pavučinky, které naneste na zchladlou bábovku.

Duchové z kynutého těsta

Suroviny:

  • 10 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky cukru krupice
  • 300 g hladké mouky + na podsypání válu
  • 200 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání před pečením
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • vločková sůl na posypání

Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, teplou vodu, olivový olej, změklé máslo a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 6 dílů. Každý vytvarujte do tvaru ducha a ostrým nožem vytvořte oči a ústa. Duchy přendejte na plech a nechte je ještě asi 20 minut dokynout. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů.

Duchy lehce pokapejte olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte zhruba 10 minut a pak je nechte zchladnout na kovové mřížce.

Houstičky ve tvaru dýně

  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 130 ml teplé vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 50 g sádla
  • 1 žloutek na pomašlování
  • provázek a olej ke tvarování
  • slané tyčinky k ozdobení

Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Vše zhruba 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo. Dál těsto zadělávejte přibližně 10 minut. Hotové těsto nechejte kynout asi 60 minut.

Dokynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky musí dokynout ještě 15 minut, čímž získají požadovaný tvar dýně. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů.

Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou jako stopkou.

Pomocníci pro halloweenské pečení

Forma na bábovku Guardini Marissa Sweet Magic 24 cm

Luxusní a půvabná forma na bábovku, která se jistě stane rodinným dědictvím po několik generací. Tělo formy je vyrobeno ze silnostěnného litého kovaného hliníku pro dokonalý rozvod tepla a dlouholetou trvanlivost. Díky prémiovému nepřilnavému povrchu bábovku snadno vyklepnete a formu během okamžiku dokonale vyčistíte.

Cena 815 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Výsuvný plech s nastavitelnou velikostí Guardini Gardenia

Výsuvný obdélníkový plech z řady Gardenia je extrémně univerzální – díky svým variabilním rozměrům je ideální pro pečení ve standardních nebo XXL formátech, aby uspokojil celou rodinu. Nadchne vás také svou kvalitou a nepřilnavým povrchem, díky čemuž zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění.

Cena 501 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Sada vykrajovátek Halloween

S těmito parádními vykrajovátky hravě vytvoříte sušenky ve tvaru čarodějnice, dýně, netopýra či ducha. Na halloweenském stole určitě potěší nejen děti.

Cena 250 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

O společnosti Blex

Karlovarská společnost BLEX, a.s., byla založena již v roce 1919, je tradičním výrobcem kuchyňského zboží nejen pro tuzemský trh. V současné době dodává své výrobky do více než 55 států světa. V České republice prodává své výrobky prostřednictvím 22 velkoobchodů, které zásobují přes 5 000 prodejen s domácími potřebami, supermarkety a hypermarkety. V loňském roce se stala výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku. Provozuje e-shop Kulinaria.cz s potřebami pro kuchyň a domácnost od předních českých a evropských značek.