Řada lidí se obává koupě zájezdu s velkým předstihem. Vybrat a zaplatit si v lednu dovolenou na červenec je pro ně riskantní. Neví, co bude za týden, za měsíc, natož za půl roku.

Co když si dovolenou rozmyslí a místo Řecka by najednou raději volili oblíbený Egypt? Co když nakonec zjistí, že v termínu nebudou moci odjet? Co když cestovní kancelář zkrachuje? Co když někdo z rodiny onemocní a dovolená tak padne? Otázek je nespočet, ale každá má svou odpověď a možné řešení.

Ujasněte si kam, s kým a kdy chcete na dovolenou vyrazit

Pokud už nyní plánujete letní dovolenou v roce 2019, pak ze všeho nejdříve si ujasněte, kam byste se letos rádi podívali, s kým za teplem vyrazíte a kdy dostanete v práci volno. Tyto tři základní informace vám výběr ulehčí. Přesto ale pro konečnou volbu budete potřebovat ještě více upřesnit vaše plány.

Zájezd můžete vybírat z katalogů, kterých je v cestovních kancelářích celá řada. Jestliže se vám ale nechce probírat se hordou tištěného materiálu, pak vsaďte na modernější způsob, a to výběr z online katalogu.

Proč vybrat first minute dovolenou na internetu?

Na internetu si snadno vyfiltrujete jen ty nabídky, které jsou pro vás aktuální. Vyrážíte-li na dovolenou s malými dětmi, pak budete nejspíš preferovat hotely s bohatým animačním programem. Navíc oceníte, že velké cestovní kanceláře mají své klubové hotely s českými animátory, které si vaše děti zamilují. Pokud si ale plánujete užít romantiku ve dvou, pak vás nejspíš bude zajímat především nabídka hotelů určených jen pro dospělé, i takové jsou na trhu.

Výběr dovolené je o prioritách a online si vaše požadavky jednoduše nastavíte a získáte tak přehled těch nejvhodnějších zájezdů. Díky tomu se vám bude first minute dovolená vybírat snadněji.

Obavy ze včasného nákupu dovolené hoďte za hlavu

Nyní se ale vraťme k obavám na začátku. Strach z krachu cestovky mít nemusíte, pakliže se ujistíte, že cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku. Vhod přijde i vybírat osvědčenou CK, která má za sebou už řadu spokojených zákazníků.

Pro případ nemoci je vhodné si k ceně dovolené připlatit pojištění storna zájezdu. Pokud nakonec neplánovaně nebudete moci odjet, získáte až 80 % nákladů.

Co se termínu a destinace týká, pak některé cestovní kanceláře nabízí při včasném nákupu možnost změny. Na tuto výhodu se ale vždy raději zeptejte a ujasněte si, do kdy je možné s termínem a destinací hýbat.