Platby bankovní kartou jsou velmi pohodlné. Staly se již běžnou a nedílnou součástí našeho života. Před cestou do zahraničí nemusíte navštěvovat směnárnu a vozit s sebou vysokou hotovost a tu pak složitě chránit před odcizením, protože v cizině můžete vaší kartou platit nebo vybírat hotovost z bankomatů stejně jednoduše jako doma. I při používání platební karty je však třeba, abyste byli ostražití.

Při transakcích kartou v zahraničí si dejte pozor hlavně na chyták v podobě dynamické měnové konverze DCC, která pro vás bývá kvůli horšímu směnnému kurzu dražší, než kdybyste kartou zaplatili v místní měně a tuto platbu nechali přeúčtovat na české koruny až svou bankou. I proto před tímto nešvarem některých obchodníků nebo provozovatelů bankomatů v cizině varuje ministerstvo financí nebo organizace na ochranu spotřebitelů.

To, o jak vysoké sumy v cizině při platbě kartou mohou lidé kvůli dynamické měnové konverzi zbytečně přijít, ukazují mimo jiné výsledky průzkumu německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest. Podle zatím posledních dat z roku 2019 lidé takto v hotelech, restauracích či prodejnách suvenýrů zaplatili až o 14 procent víc, než kdyby kartou provedli transakci v místní měně a její převod na domácí měnu, v našem případě české koruny, uskutečnila jejich domovská banka.

Na tuto skutečnost upozorňují rovněž někteří čeští bankéři. „Místo transakce v místní měně, tedy například v eurech, kunách nebo dolarech, vám platební terminál nebo bankomat v zahraničí nabídne možnost transakce přímo v českých korunách. V takovém případě se zpravidla jedná o dynamickou měnovou konverzi DCC. V tu chvíli je potřeba zbystřit a ve většině případů raději zvolit transakci v místní měně,“ vysvětluje Radek Lišák, ředitel osobního bankovnictví Expobank CZ.

Tato banka umožňuje svým klientům v zájmu jejich ochrany si většinou nevýhodné DCC transakce u obchodníků nebo v bankomatech zdarma předem zablokovat. Postup je to přitom velice jednoduchý a zabere jen chvilku. „S bezplatnou blokací DCC transakcí budete moci v cizině platit vaší kartou jen v místní měně, a tak se vyhnete riziku zbytečných poplatků,“ dodává Radek Lišák z Expobank CZ.

Riziko DCC si uvědomuje rovněž české ministerstvo financí, které na tento jev opakovaně upozorňuje a aktivně ho řeší. „Podařilo se nám na evropské úrovni prosadit větší ochranu našich občanů v zahraničí i cizinců v tuzemsku nejen při výběrech z bankomatů, ale i při karetních transakcích. Díky nařízení budou jasně informováni, zda je pro ně nabízený kurz výhodný či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu,“ uvedlo ministerstvo.

Zkušenosti českých turistů hojně prezentované na sociálních sítích ukazují, že i přes tento pokrok se někteří Češi nechají v zahraničí na nevýhodné směnné kurzy DCC nachytat například z důvodu neznalosti cizího jazyka, nepřehlednosti údajů na displeji platebního terminálu či nepozornosti.

Pět tipů, jak bezpečně nakládat s platební kartou v zahraničí:

1. Plaťte jen u důvěryhodných obchodníků a hotovost vybírejte jen z bankomatů důvěryhodných provozovatelů.

2. Při placení v obchodě či restauraci nedávejte kartu z ruky. Pokud obchodník nechce či nemůže terminál přinést, pak raději dojděte s kartou k terminálu osobně.

3. Před potvrzením platby zkontrolujte správnost účtované částky a platbu si pak později ověřte v internetovém či mobilním bankovnictví. Uchovejte si alespoň do té doby papírovou stvrzenku z terminálu.

4. Vyhýbejte se zpravidla nevýhodné dynamické měnové konverzi DCC.

5. Na bezkontaktních terminálech můžete kartou pohodlně platit nebo vybírat hotovost z terminálů i mobilním telefonem (Google Pay nebo Apple Pay), takže s sebou ani nemusíte nosit plastovou kartu. Tu můžete během pobytu bezpečně uschovat například v hotelovém trezoru, čímž zamezíte riziku její ztráty.