Den matek se během roku slaví na mnoha místech po celém světě. V Česku vzdáváme hold mateřství tradičně druhou květnovou neděli, která letos připadá na 10. května. Maminky obvykle dostávají květiny a od svých ratolestí vlastnoručně vyrobené dárečky. Letos můžete své drahé mamince, či jakékoli jiné ženě-matce, ke které chováte vřelé city, darovat třeba také květiny, které neuvadnou. Řeč je o stylových bavlněných doplňcích, které zahřejí nejen u srdce.

Probuzení v náruči květin

Moderní technologie digitálního tisku umožňují výrobcům přivádět na světlo světa úžasné textilie, které se pyšní zářivými barvami a precizními detaily. „Květinové vzory od našich návrhářů jsou skvělou volbou, pokud hledáte vhodný, estetický dárek, který najde i svoje praktické využití v domácnosti. Ve spojení se 100% bavlnou a dokonalým grafickým zpracováním se stane výrazným a oblíbeným kouskem. A navíc věnovaným z lásky," říká Alena Samková, ředitelka společnosti Matějovský, tradičního českého výrobce ložního povlečení a bytového textilu. Hitem letošního jara je povlečení Sunny Spring. Pozitivní barvy v čele se slunečně zářivou žlutou vykreslují na hebké 100% bavlně květinový příběh jarního rána. Ve stejném dezénu, jako je povlečení Sunny Spring, seženete u Matějovského i dekorační povlak na polštář – to je ideální varianta, když chcete někoho blízkého potěšit drobnou pozorností, která nebude nikterak finančně nákladná, ale úsměv na tváři obdarované bezesporu vykouzlí. A zvlášť, pokud věnujete svůj čas a péči vlastnoručně vyrobené komplimentce či přání. Mezi povlečením a samostatným dekoračním polštářem můžete volit i v případě oblíbeného vzoru Adore. Charakterizují ho moderní odstíny, decentní motiv včeliček, nadčasové proužky a jemná květinová kresba. „Hřejivá medově zlatá barva nechává vyniknout drobnému bílému motivu včelek na vrchní straně cíchy. Spodní strana povlaku na přikrývku je ve znamení zlatavých, světle žlutých, bílých a světle šedých proužků. Povlak na polštář je z obou stran posetý jemnou kresbou lučních květin,“ představuje jeden ze současných bestsellerů Alena Samková. „Dvoubarevné provedení povlečení je čím dál tím oblíbenější," dodává.

Tradice stará jak lidstvo samo

Svátky, které oslavovaly ženy-matky, nás provázejí již od dávné historie. Ve starověkém Řecku oslavovali plodnost, v Anglii již v 16. století pamatovali na chudé, kteří sloužili v bohatých domácnostech a byli tak daleko od svých matek a rodin. Proto dostávali před Velikonocemi na Mateřskou neděli volno, aby se mohli vrátit domů nebo navštívit kostel ve svém rodném městě, kde žily jejich matky a další příbuzní. Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla roku 1907. Anna Marie Jarvisová ho založila na počest své matky Anny, která byla sociální aktivistka za americké občanské války a bojovala za práva matek. Poprvé byl veřejně slaven o rok později. V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli. V Československu se začal slavit tento den v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková, dcerou Charlotte Garrigue a Tomáše Garrigua Masaryka. Alice Masaryková se aktivně zúčastnila veřejného a politického života. Založila Československý červený kříž, bojovala za zlepšení sociální situace a vzdělávaní žen.

A jak to s tímto svátkem máte vy? Slavíte Den matek?