Co to je dohoda o provedení práce a její podmínky

Je lepší pracovní smlouva nebo dohoda? Hodně záleží na tom, co vám zaměstnavatel nabídne. Zároveň se pokuste objektivně posoudit, jestli jste v situaci, kdy se vám tento druh smlouvy vyplatí. Další variantou je ještě dohoda o pracovní činnosti, kdy však práce nesmí překročit polovinu běžného úvazku a odvody na pojištění se platí již při překročení částky 2 500 Kč za měsíc.

Dohoda o provedení práce je typicky nejjednodušším a pro zaměstnavatele nejlevnějším způsobem, jak vyřešit pracovněprávní vztah. Samozřejmě musí být sjednána písemně a se všemi potřebnými náležitostmi. Hlavním limitem, do kterého jde o nejvýhodnější variantu pro zaměstnavatele, je maximální množství 300 odpracovaných hodin za rok, případně výdělek nesmí přesáhnout 10 000 korun měsíčně. V opačném případě již nastává povinnost platit povinné zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Aby nedocházelo k odečtení 15 % daně při výdělku do 10 000 korun, je zároveň potřeba podepsat prohlášení k dani. To lze podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele a umožňuje využití slev na dani pro studenta či základní slevu na poplatníka.

Výhody práce na dohodu

Existují případy, kdy je dohoda o provedení práce výhodná pro zaměstnavatele i zaměstnance. Jde o oblíbenou a často využívanou variantu pro brigádní zaměstnání studentů, seniorů či rodičů na mateřské dovolené. Zároveň může jít o přivýdělek k hlavní pracovní činnosti.

Pokud si na dohodu u jednoho zaměstnavatele vyděláte maximálně 10 000 korun za měsíc, případně neodpracujete více než 300 hodin za rok, máte vystaráno a neplatíte žádné odvody.

Pro zaměstnavatele je výhodná i možnost dohodu rychle ukončit bez nároků na kompenzaci. Běžná výpovědní lhůta u jednostranného ukončení je 15 dní, ale po dohodě je ukončení možné okamžitě.

Další výhodou je možnost pracovat na dohodu u více zaměstnavatelů. Typicky tak jde například o několik brigád, případně výpomocí u různých společností. Tehdy platí, že u každého z nich je možné odpracovat až 300 hodin za rok. Příjmy na DPP od jednotlivých zaměstnavatelů se nesčítají. To znamená, že překročení limitu 10 000 korun platí pouze v případě, kdy máte smlouvu u jednoho zaměstnavatele.

Nevýhody dohody o provedení práce

Pro zaměstnavatele je dohoda o provedení práce téměř ve všech případech výhodná, pokud si pohlídá limity pro odvody. Pro pracujícího však představuje celou řadu nástrah a potenciálně nevýhodných situací.

Mezi jednu z velkých nevýhod patří neplacení zdravotního pojištění. To si musí platit každý, takže pokud není hrazeno státem ani zaměstnavatelem, musíte si pojištění platit sami. Pokud je zaměstnanec na DPP minimálně 3 měsíce před nemocenskou nebo mateřskou účasten zdravotního pojištění, má nárok na tyto příspěvky, což může být na druhou stranu výhoda.

Dohoda o provedení práce a koronavirus

Při rozdávání kompenzačních bonusů spojených s koronavirem se dostalo také na lidi pracující na dohodu o provedení práce. Pro získání bonusu v plné výši bylo potřeba nevykonávat v daném období žádnou jinou práci. V určitých případech nebyl problém ani při souběhu zaměstnání a práce na dohodu. Situace však byla hůře přehledná, takže pro oprávněné získání bonusu bylo zapotřebí pořádně prostudovat návody a příklady, které uváděla na svých stránkách Finanční správa.

I tak se na takzvané dohodáře nezapomnělo a bonus jim byl přiznán, což je další důvod, proč uvažovat, zda se vám právě tento způsob řešení pracovněprávního vztahu může vyplatit.

Jak má vypadat dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce musí být sjednána písemně s náležitostmi podobnými klasické pracovní smlouvě. Nesmí chybět osobní údaje, rozsah práce, případně pracovní náplň. Při práci na dohodu také platí pravidla ze zákoníku práce. Povinnou součástí je doba, na kterou se dohoda uzavírá, která může být ohraničená jasným datem, případně sjednána na dobu neurčitou. Klíčovou položkou je uvedení odměny, která nesmí být nižší, než je aktuální minimální hodinová mzda.

Zaměstnavatel nemusí směny rozvrhovat pravidelně, ale musí být dodrženy limity zákoníku práce. To znamená, že maximálně je možné za 24 hodin odpracovat 12 hodin. Zároveň však nemá povinnost proplácet dovolené, cestovní náklady ani odstupné, jako je tomu u klasického pracovního vztahu.

Předávání pracovněprávních dokumentů

Ať už jste v roli zaměstnavatele nebo řešíte účetnictví při podávání vlastního daňového přiznání, určitě nejde o nic jednoduchého. Vyznat se v aktuálních nařízeních a zpracovat všechny podklady tak, aby právně odpovídaly, tak s naprostou jistotou zvládne pouze účetní. Profesionální vedení účetnictví nejenom dobře vypadá, ale hlavně slouží jako pojistka, že je všechno podle aktuálně platných zákonů. Specializovanou účetní firmu či jednotlivce můžete poptat pouze pro účely daňového přiznání, ale také pro pravidelné vedení účetnictví v různých formách.

Dohoda o provedení práce a Dohoda o pracovní činnosti - jaký je mezi nimi rozdíl?

Oba tyto pracovněprávní vztahy mají společné to, že je můžete současně vykonávat u více zaměstnavatelů. Výpovědní lhůta u obou činí 15 dní (pokud ve smlouvě není uvedeno jinak) a výše zdanění 15 %.

Mezi hlavní rozdíly mezi DPP a DPČ naopak patří maximální počet odpracovaných hodin - u DPP je tento limit 300 hodin ročně, u DPČ 20 hodin týdně, přičemž tento počet se vypočítá jako průměr z celého roku (na DPČ tedy lze pracovat nárazově). Dalším zásadním rozdílem je limit pro platbu odvodů - u DPČ musíte zdravotní a sociální pojištění platit u výdělků nad 3,000 Kč měsíčně, u DPP až nad 10,000 Kč měsíčně.