Pozor: třídění není recyklace – jak to?

Mezi tříděním odpadu a jeho recyklací je skutečně rozdíl, přesto jsou oba termíny v běžné řeči často používány nesprávně.

Třídění odpadů provádíme většinou doma, na chatě a většina z nás už i v práci. Odpad rozdělujeme na sklo, plast, papír a kovy (dále můžeme třídit například nápojové kartony, bioodpad, baterie…) a nosíme ho do barevných kontejnerů, či na sběrný dvůr.

Svozový vůz vytříděný odpad z kontejnerů odveze do třídičky, kde jsou jednotlivé materiály dotříděny podle druhů a také podle požadavků recyklátorů. Při dotřídění jsou také vyřazeny chybně vytříděné odpadky nebo odpady nehodící se pro recyklaci. Takto přetříděný odpad je následně slisován do balíků a je připraven ke zpracování jako druhotná surovina.

Pak konečně přichází na řadu samotná recyklace.

Z odpadu, kterého jsme se teprve nedávno zbavili, vzniká druhotná surovina a z ní recyklát. Ten se dále zpracovává a vznikají z něj nové výrobky, ať už původní či úplně nové.

Třídění odpadů je tím nejdůležitějším krokem, bez kterého by recyklace nemohla fungovat!

Co všechno patří do žlutého kontejneru, vám prozradí recyklační značky

Všichni už jistě dobře víme, že plastové odpady patří do žlutého kontejneru!

Přesto většina z nás čas od času nad některým plastovým předmětem zaváhá.

Pokud i vás občas přepadnou pochybnosti, mohou v rozhodnutí pomoci takzvané recyklační značky. Pokud na obalu nebo na plastovém výrobku najdete jednu z následujících značek: PET, HDPE, LDPE, PP, PS, můžete ho s čistým svědomím do žluté popelnice vytřídit. Stejně jako PET lahev, kelímek od jogurtu a další běžné plastové obaly.

Třídění odpadů má skutečně smysl, navíc barevné kontejnery jsou na každém rohu, tak proč s tříděním ještě váhat?