Nitrilové rukavice jsou syntetickým výrobkem, který je zhotoven ze syntetického kaučuku, který se značí jako nitril-butadien kaučuk nebo zkratkou NBR. Nitrilové rukavice jsou tedy složeny z monomerů akrylonitrilu, butadienu a karboxylové kyseliny, což dělá jejich výrobu náročnější, a to nejen po finanční stránce.

Kde najdou své uplatnění?

Nitrilové rukavice jsou vhodné pro mnoho odvětví, kde se doposud používají tenké latexové, neoprenové či vinylové rukavice. Své uplatnění tak nitrilové rukavice najdou v potravinářství, ale i ve službách společného stravování, zdravotnictví, ve strojírenství či sektoru veřejných služeb, díky své elasticitě a tenkosti jsou vhodné i pro práci s drobnými součástkami, při průmyslových a montážních pracích, při elektronické a jemné montáži, skladování, dopravě, čištění a mnoha dalších činnostech.

Jaké přináší výhody?

Nitrilové rukavice přinášejí nejen výhody rukavic latexových, ale i pár výhod navíc! Jak již bylo výše uvedeno tyto rukavice neobsahují latexové proteiny, díky čemuž jsou vhodné i pro lidi s citlivější pokožkou nebo pokožkou náchylnější k alergiím.

Podle tloušťky materiálu jsou rukavice vhodné pro odlišné typy činností. Hladký povrch nitrilových rukavic umožňuje snadné nasazení a příjemné nošení. Přilnavost materiálu se pak postará o skvělou ergonomii a pružnost.

Nitrilové rukavice jsou odolnější než většina ostatních jednorázových typů rukavic a chrání proti korozivnějším a nebezpečnějším chemikáliím než jejich protějšky z latexu a vinylu.

Kromě toho jsou nejvíce odolné proti propíchnutí, spíše se protrhnou, díky čemuž je jednodušší detekci poškození rukavic.

Rukavice z tohoto materiálu jsou odolné proti řadě nebezpečných chemikálií, chrání před biologickým nebezpečím a infekčním materiálem, mají dlouhou životnost a jsou dostupné v různých barvách.

Jedinou nevýhodou zůstává o něco vyšší pořizovací cena, ta je však vyvážena všemi výše uvedenými výhodami, jež nitrilové rukavice přináší.