Pravidelnost a vyváženost jsou klíčem k úspěchu
Úvodem je zapotřebí zmínit, že až budete vědět, co jíst při keto dietě nebo jiném druhu stravování vedoucím k nižší hmotnosti, zařaďte jednotlivé pokrmy do pravidelných úseků během dne. Pravidelnost a vyváženost - i to má podíl na vítězství na této cestě vedoucí ke krásné a štíhlé figuře jako z titulní stránky časopisů.

V souvislosti s tím je třeba vyvrátit nutnost jíst až šestkrát denně. Ne, není to zapotřebí. Zatímco někteří lidé opravdu vyžadují a potřebují jíst častěji, jiní nejsou na této straně barikády a stačí jim (a to naprosto bohatě) 3-4 jídla během dne. Mluvíme tedy o individuální věci.

Bílkoviny mají přednost
A ještě než přejdeme ke konkrétním potravinám, které jíst a které nikoliv, pozastavme se nad složením vašeho jídelníčku. Keto dieta klade důraz hlavně na bílkoviny, což je ostatně správně, opět se shodují nutriční poradci i odborníci na stravování. Právě proteiny by měly být součástí každého jídla dne.

Zapomínatbychom neměli ani na další složky stravy, které jídelníček dělají vyváženým. Zdravé tuky, sacharidy - to nejsou žádná tabu, jimž je nutné se vyhýbat. Právě naopak.

Raději bez alkoholu
Přechod do hubnoucího módu je takový pomyslný detox od alkoholu. Pokud totiž chcete shodit poslední kilogramy nebo alespoň pár centimetrů v pase, je zapotřebí se alkoholickým nápojům vyhýbat. Nejen, že jsou přeplněné kaloriemi, ale také dehydratují organismus, což je přesně opačný efekt, kterého je zapotřebí denně dosahovat.

Nejsou tekutiny jako tekutiny, které by napomáhaly k dodržování pitného režimu. Na stejnou stranu barikády hned vedle alkoholických nápojů patří i limonády, které mají stejný efekt.

Ryby? Povoleny, ale jenom některé
V případě ryb se lidé domnívají, že jsou povoleny v každém případě. Ale stejně jako platí, že nejsou tekutiny jako tekutiny, nejsou ani ryby jako ryby. Pozor byste si měli dát na takové druhy, které jsou přímoz farem. Často jsou krmeny kukuřicí, sójou a jinými krmivy, jež neobsahují tak velké množství potřebných bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Přednost naopak dávejte rybám dovezeným z volné přírody, které jsou po nutriční stránce vyváženější a kvalitnější.

Ovoce a zelenina? Ano, ale pozor na pesticidy
Do každodenního jídelníčku také můžete zakomponovat určité druhy ovoce a zeleniny. Zatímco banány, jablka nebo hrušky se mohou konzumovat hlavně během dopoledne, kdy slibují velkou pravděpodobnost odbourání cukrů během dne, zelenina je povolena prakticky neustále. K večeru především zelené druhy, jako je špenát, kapusta nebo brokolice.

Ovšem i v tomto případě si musíte dávat pozor na jednu věc, a tou jsou druhy ovoce a zeleniny, jež jsou ošetřovány pesticidy. I když se jejich kontaktu úplně nevyhneme, když se budeme snažit alespoň o vypěstování nějakých druhů, tělo nám poděkuje.

Pesticidy jsou totiž jedy, které nás negativně ovlivňují. Například u mužů mohou způsobit nízkou plodnost, jelikož zpomalují spermie.