Vyspěte se na to

Hlavní chybou, která se při cestě autem do Chorvatska opakuje pořád dokola, je idea, že se vyplatí vyjet do Chorvatska v pátek po práci. Končí to skoro vždycky stejně - ucpanými silnicemi a ztracenými nervy. Je jasné, že chcete vyrazit na dovolenou co nejdříve a užít si každého volného dne. Příliš zbrklým výjezdem se ale postaráte o to, že si první nebo i druhý den absolutně znechutíte a strávíte především čekáním v autě. Ideálně vyrazte třeba ve čtvrtek ráno, čímž se vyhnete jak zbytečné únavě při odjezdu po práci, tak velkým náporům turistů na silnicích.

Neotálejte ani s jinými aspekty přípravy. Místo abyste se nechali zbrzdit zbytečnými zastávkami na nákup dálničních známek, pořiďte si je předem. Známky do některých zemí (Rakousko, Slovensko, Maďarsko) lze pořídit i online s tím, že většinou začínají platit 18 dní od nákupu. Ceny dálničních známek 2019 lze jednoduše zjistit na mnoha místech a dopředu si tak můžete spočítat, která trasa vás vyjde levněji.

Kudy kam

Přes jakou trasu se do Chorvatska vydáte, záleží na tom, jestli se chcete za každou cenu vyhnout placení za dálniční známky, nebo ne. Nejklasičtější trasa vede přes Brno do rakouského Grazu, přes slovinský Maribor a nakonec do Záhřebu. Dálnicím se v tomto případě nevyhnete a dávejte pozor především v Rakousku. Místní policisté velmi rádi dávají extrémně vysoké pokuty, pokud nemáte reflexní vestu nebo pokud naopak máte nainstalovanou palubní kameru.

Jestliže o setkání s rakouskými hlídkami nestojíte, zkuste cestu přes Slovensko a Maďarsko. Hrubě řečeno se vydáte z Brna do Bratislavy, odkud vaše jízda povede do maďarských měst Mosonmagyaróvár a Szombathely, z nichž vyrazíte směrem do chorvatského Varaždínu.

Jakmile dorazíte na místo

Co vidět v Chorvatsku? Split nebo Záhřeb zřejmě navštíví skoro každý, stejně jako oblíbené pláže Makarské. O něco méně známý, ale o nic méně krásný, je ostrov Mljet. Oproti ostatním chorvatským destinacím zde panuje větší klid a okolní přírodu i místní kulturu si můžete užívat bez přetlačování se s ostatními turisty. Příkladem svérázné středomořské architektury a velmi romantickým místem je malý ostrůvek s názvem Rovinj. A pro ty, kteří se nejenom rádi povalují na pláži, ale také rádi šlapou na horských túrách, je jako stvořený poloostrov Pelješac.

Zkrátka a dobře Chorvatsko skrývá úžasné zážitky pro kohokoliv. Jen je třeba nepodcenit vlastní únavu a předem si dobře naplánovat cestu autem.