Uspořádejte si chodbu

Každý pokoj musí mít svou funkci, abyste se v něm cítili dobře. Chodby jsou často považovány za průchody, které jsou přehlíženy. Ale každá chodba má bezpochyby potenciál.

Nejprve se zaměřte na jas. Pro tento dlouhý prostor je to velmi důležité. Pokud je to možné, zajistěte vstupním bodům přirozené světlo. Jinak neváhejte nainstalovat bodová světla s nastavitelným jasem, která vytvoří teplou nebo tlumenou atmosféru.

Využijte předsíně a chodby k uspořádání úložného prostoru, který provzdušní váš obývací pokoj. Je vaše chodba úzká? Zvažte instalaci stropního úložiště, které vám ušetří podlahovou plochu.

Barvy chodby

Při výběru barev barvy musíte vzít v potaz, aby chodba barevně ladila s ostatními místnostmi v domě, které z ní vedou. Z toho důvodu vyberte barevné schéma, které bude snadno proudit z jednoho do druhého. Pamatujte, že světlejší nebo neutrální odstíny zvýší pocit prostoru a světla. Alternativně můžete zvolit tapetu s jemným nebo malým vzorem a vytvořit moderní efekt.

Pokud jste příznivci extravagance, odvážnějších intenzivnějších barev nebo rušnějších vzorů tapet, ty mohou také dobře fungovat. Bohatý odstín, jako je teplá šedá, olivově zelená nebo námořnicky modrá dodá útulný pocit, protože okolní místnosti budou vypadat světlé, klidné a prostornější.

Možnosti barevného dekorování

Haly a schody jsou oblasti, které zažívají větší pohyb lidí než ostatní místnosti, takže musí hodně odolávat opotřebení. Škrábance na zdech jsou nevyhnutelné, takže zvažte obložení stěn do výšky hlavy a zbytek dokončete to olejovou barvou. Malování dřevěných schodů nebo zábradlí podlahovou barvou je také praktické i dekorativní.

Nábytek

Chodba může být dobrým místem pro určité typy nábytku, pokud to prostor dovolí. Můžete použít kus, který má spíše dekorativní než funkční roli – třeba starožitnou židli, která již není dostatečně robustní pro pravidelné používání, nebo kus dědictví, který zcela nesedí s jiným majetkem. Ve větší hale zkuste umístit praktický předmět, jako jsou některé úzké skříňky nebo šatní skříně, které poskytnou úložný prostor.

Lavička nebo sedačka funguje dobře jako místo k sezení a sundání zablácených bot – a může být obzvláště užitečná, pokud má pod sebou úložný prostor. Štíhlá konzole nebo stůl ve tvaru půlměsíce pomůže tuto oblast zútulnit a poskytne povrch pro dekorativní displeje a příslušenství.

Podlaha

Odolné materiály pod nohama jsou nezbytné pro haly a schodiště. Vyberte si podlahu, která vydrží škrábance, odírání a nečistoty, nebo alternativně koberec, který je pevně tkaný a robustní. Kvalitní vlněný koberec nebo běhoun po schodech pomůže s akustikou, protože pohlcuje zvuk a může přidat barvu a vzor. Takové jednoduše nakoupíte v hobbymarketech, kde použijete slevové kupony.

Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, ujistěte se, že jsou desky dobře utěsněny, aby je bylo možné snadno vyčistit, a při pokládání nové podlahy přemýšlejte, kterým směrem se budou ubírat. Jejich použití podélně po chodbě nebo po schodech a prodlouží prostor, je obecně nejlepší.

Pokud uvažujete o přírodních podlahových krytinách, zvolte odolný materiál, jako jsou kamenné, terakotové a keramické dlaždice a jejich tvrdé povrchy lze ohřát pomocí koberců a vtoků. Enkaustické vzorované dlaždice jsou praktické a mají polomatný povrch pro měkčí vzhled.

Udělejte z vaší chodby místo klidu.