Prázdná kalorická bomba

Hlavním důvodem, proč alkoholické nápoje, a to jak pivo a víno, tak i destiláty, kazí vaše snahy o hubnutí, je ten, že mají vysokou energetickou hodnotu. Jeden gram alkoholu má zhruba 29 kJ, což je jen o něco málo méně než v případě tuků, kde se energetická hodnota rovná 39 kJ, zatímco bílkoviny a sacharidy mají jen 17 kJ.

Pár sklenic alkoholu tedy může svou energetickou hodnotou překonat i běžné jídlo. Rozdíl oproti jídlu však spočívá v tom, že alkohol nezasytí tak jako strava, přestože má, jak bylo výše uvedeno, vysokou koncentraci energie.

V důsledku jsou kalorie v alkoholu prázdné, jinak řečeno nepřinášejí organismu žádné další živiny. Tekutina má vysokou hustotu hmoty, proto jedním hltem přijmete mnohem více využitelné energie, než kdyby byl alkohol nadýchaný například jako šlehačka. Organismus pochopitelně pochopitelně uloží nadbytek energie "na horší časy" - tedy v podobě tukových zásob.

Obrovská zátěž pro tělo

Žádná redukční dieta, ať už je to dělená strava, ketodieta či dieta podle krevních skupin, není pro organismus žádnou procházkou růžovou zahradou. Proto by byla doslova hloupost jej zatěžovat ještě více nadměrnou konzumací alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno či alkoholické koktejly.

Jeho odbourávání je totiž pro tělo velmi náročné, zejména pak pro játra. Ve výsledku by vás mohlo připravit o energii potřebnou ke cvičení či jiným každodenním aktivitám a mimo to vás také vystavit riziku vzniku různých zdravotních komplikací.

Naučte se pít chytře

Pokud trváte na tom, že se alkoholu jednoduše nedokážete vzdát, zkuste alespoň přejít na suché bílé víno. Z hlediska obsahu kalorií je na tom o něco lépe než ostatní druhy alkoholu a navíc se z něj dá snadno udělat vinný střik. Když vezmete dvě deci bílého a doředíte je do půllitru vodou či minerálkou, nebudete s přáteli sedet na suchu a zároveň se vyhnete nutkání dolévat si další sklenku.

I když se to kvůli jeho hořké chuti možná nezdá, tolik oblíbené české pivo obsahuje spoustu sacharidů a tím pádem i kalorií.

Největším nepřítelem hubnutí je však především tvrdý alkohol, obzvlášť když se smíchá s nějakým slazeným nápojem. Například takový drink složený ze 40 mililitrů vodky a 200 mililitrů džusu z koncentrátu vyjde skoro nastejno, jako kdybyste si dali malý panák (20 ml) oleje - cca 800 kJ.

Pokud jste se do hubnutí z jakéhokoliv důvodu ještě nepustila, i když už o něm dlouho uvažujete, zkuste to s dietním programem od KetoFit.cz. Jedná se o takzvanou nízkosacharidovou dietu, neboli ketodietu, avšak s tím rozdílem, že nemusíte dohledávat žádné informace o potravinách, ani hladovět a přesto viditelně hubnete.

Tím pádem šetří váš čas i energii, abyste je mohla věnovat sama sobě. Vše, co jsme napsali výše, však platí, a proto musíte počítat s tím, že se s alkoholem na nějakou dobu rozloučíte.