Krátce z historie

S plastem se lidstvo poprvé setkalo v roce 1831, kdy byl vynalezen styren. Od té doby se toho změnilo skutečně hodně. Vzniklo nespočet dalších druhů plastů s různými vlastnostmi, a i dnes jde jejich vývoj stále kupředu.

Primární surovinou na výrobu plastů je ropa a ročně se jí takto spotřebuje zhruba 8 % z celosvětové produkce. Přitom se spotřeba plastů nesnižuje – naopak je stále vyšší. A bohužel se z plastových výrobků dříve či později stane odpad.

Pokud ho však správně vytřídíme do žlutého kontejneru, čeká plastový výrobek nebo obal ještě další život a brzy se k nám může vrátit v nové podobě.

Cesta plastu

Po vytřídění plastového odpadu následuje jeho svoz. Ten probíhá v pravidelných intervalech a provádí ho pracovníci svozových společností. Pro svoz plastových odpadů se nejvíce využívají vozidla se speciálním lineárním stlačováním. To dokáže výrazně zmenšit objem sváženého odpadu. To znamená, že se do nástavby o objemu 20 m³ je možné vysypat až 110 žlutých kontejnerů s plasty o objemu 1 100 litrů. To jsou ty, které nejčastěji využíváte v ulicích našich města a obcí.

Plast na třídicí lince

Dalším krokem je dotřídění odpadů na speciální lince. Tam se plast zbavuje nežádoucích příměsí a rozděluje se na 5-6 skupin podle konkrétního materiálu a barev (např. PET, duté plasty, fólie apod.).

Během ručního dotřídění si každý zaměstnanec bere na starost konkrétní druh odpadu. Ten pak roztřiďuje do nádob na plasty se stejným či podobným složením.

Správně dotříděné jednodruhové plasty jsou poté lisovány či drceny, čímž vzniká druhotná surovina, která je připravená na prodej zpracovatelům, a následně z nich vznikají nové výrobky.

Chcete se dozvědět o cestě plastu i dalšího odpadu více? Podívejte se na Samosebou.cz