Americká měna patří mezi ty nejvýznamnější na světě. Málokdo ale zná její historii, jejíž počátky sahají až k nám. Celý příběh ikonické zelené měny začal v roce 1520 v malém pohraničním městečku, Jáchymově, kde se poprvé zrodila mince známá jako tolar.

Revoluční podoba tehdejších českých mincí

Ražení tolarů tehdy v Evropě nemělo konkurenci. Na rozdíl od všech ostatních měn byl tolar první mincí, která byla ražena s letopočtem a vlastním erbem. Šlechtický rod Schliků, který se tehdy na výrobě mincí podílel, přišel s něčím naprosto inovativním. „Ražba jáchymovských tolarů byla oficiálně povolena 9. ledna 1520. Na jedné straně byl ztvárněn dvojocasý český lev a jméno krále Ludvíka Jagellonského, na druhé pak obraz svatého Jáchyma a erb rodu Schliků, který kontroloval těžbu stříbra v Jáchymově a provozoval tamní mincovnu,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Jen do roku 1528, kdy Schlikové o právo na výrobu přišli, vzniklo na tři miliony tolarů. V tomto období se staly oblíbenými do takové míry, že si je osvojili i ostatní evropští panovníci.

Mince se i přesto staly velmi oblíbené, a tak je začali vydávat další panovníci po Evropě. Název jim už ponechali. Na začátku se důkladně rozlišovalo, zda se jedná o tolary z Jáchymova nebo o takzvané obyčejné tolary. To se změnilo s nařízením krále Ferdinanda I. Habsburského v roce 1547. V jáchymovských ražbách se musel snížit obsah stříbra na úroveň ostatních tolarů, které se vyráběly v rakouských zemích.

Tolar se udržel až do minulého století

Rok 1780 byl pro tolary jeden z nejvýznamnějších. Vznikl totiž tolar Marie Terezie, pravděpodobněji nejrozšířenější mince světa, a to hlavně proto, že se s ní v některých zemích platilo až do první poloviny 20. století. Zajímavé je množství, které se stihlo vyrobit za jeden rok. Neuvěřitelných 320 milionů mincí, tedy téměř 9 tun ryzího stříbra.

Tolar, tallér nebo dolar?

Země, které tehdy platily tolarovou měnou, si původní název přizpůsobily obrazu ale hlavně jazyku svému. V Maďarsku mu říkali tallér, v severských zemích daler, v Itálii tallero a v Nizozemsku daler. Právě nizozemský název dal základ anglickému označení dolar, které se udrželo dodnes.

Od mincí k zelené bankovce

Při hledání názvu pro svou první měnu Spojené státy nebyly příliš originální. Inspirovaly se právě v Nizozemsku, a převzaly tak pojem dolar. Prvním vydaným na území Spojených států byl v roce 1794 dolar s motivem sochy Svobody s rozpuštěnými vlasy. Tuto podobu si dolar udržoval přes 80 let, až v roce 1876 přišla zásadní změna. Tehdy se mince proměnila na ikonickou bankovku zelené barvy, kterou známe dnes. Další změna přišla s nástupem Brettwoodského měnového systému v roce 1945, ve kterém působil dolar jako světová měna, která zajišťovala cizím vládám směnitelnost za zlato. Systém fungoval do roku 1971, kdy se z měny vázané na zlato stala měna s volným kurzem, na kterou se začaly vázat další desítky měn.

Hodnota dolaru se sice mění, spolehlivé je ale zlato

Stejně jako dolar zažívá vzestupy a pády i zlato. Co se však týče dlouhodobějšího horizontu, zlato patří k těm nejspolehlivějším investicím. A radost udělá i jako dárek, protože svému majiteli přinese jistý výnos. A když mluvíme o zlatu, nemáme na mysli pouze zlaté mince a slitky, existuje také mnohem osobnější forma. Jde o zlaté mince ke speciálním příležitostem. „Mince sloužily od nepaměti jako platidlo a medaile jako připomínka významných událostí. Jejich atraktivita daná uměleckým zpracováním a hodnota spočívající v obsahu drahého kovu z nich však zároveň učinily nevšední dárky, které zaručeně překvapí a potěší,“ říká Jaroslav Černý, marketingový ředitel České mincovny. Mince s osobitými motivy potěší při jakékoliv příležitosti, od svatby přes úspěšné ukončení studia až po narození potomka.

Zpátky na začátek

Když hovoříme o mincích, nemůžeme opomenout Česko, které hrálo v oblasti mincovnictví vždy významnou roli. Mincovna v Jáchymově patřila ve své době v zahraničí k vyhlášeným, a dnes je na tom stejně i Česká mincovna. Vedle mincí vyčíslených v korunách se tu začaly razit i mince dolarové, jejichž licenci poskytla Novozélandská mincovna a využívá ji především pro vlastní výrobu. Kromě toho razí v České mincovně také tolar, investiční minci, čímž se celý kruh uzavírá.