Kvíz k tématu celulózy

Co všechno víte o celulóze? Otestujte se!

Recyklaci a recyklované zboží si všichni spojujeme s ohleduplností vůči životnímu prostředí. Málo se ale ví, že papírové spotřební zboží se dá vyrábět z materiálu, který je vůči přírodě mnohem přívětivější. Je jím 100% celulóza, kterou používá i značka Tento. Získává ji z čerstvých dřevěných vláken, která vznikají buď při prořezávání lesů za účelem jejich zdravého růstu, nebo jako vedlejší produkt při výrobě jiného dřevěného zboží. Dřevo pochází z kontrolovaného lesního hospodářství, kde je téměř 90 % dřeva certifikováno a u 100 % lze vystopovat jeho původ až ke zdroji.

Proč jsou papírové produkty vyrobené z celulózy k životnímu prostředí šetrnější?

  • Dostupnost a kvalita recyklovaných materiálů klesají. Proto je zapotřebí najít alternativu. Použití celulózy jako základní suroviny činí výrobu papírových produktů Tento dlouhodobě udržitelnou.
  • Výroba papírového zboží z recyklovaných materiálů nemusí být udržitelná. Recykláty totiž musejí projít důkladným vyčištěním, které však spotřebovává velké množství vody a energie. Tato fáze při použití celulózy jako hlavního materiálu odpadá.
  • Na rozdíl od papíru z recyklátu, celulózní papír se nemusí bělit. Proto je mnohem vhodnější pro alergiky, kteří mohou být na některé bělicí a čisticí látky citliví.
  • Výroba papíru založená na 100% čisté celulóze je efektivnější, protože se jí ve výrobě využije více než 90 %. Oproti tomu recyklovaná vlákna se využívají přibližně jen ze 60 %.
  • Pro srovnání, při výrobě jedné ruličky toaletního papíru z celulózy se prokazatelně spotřebuje o 40 % méně materiálu, než kdyby byla stejná rulička vyrobena z recyklovaných vláken.
  • Kvůli horší dostupnosti se recyklované materiály musejí získávat z rozsáhlých území, což vede k delším vzdálenostem při dopravě. Při použití celulózy je doprava surovin mnohem úspornější a k životnímu prostředí přívětivější.

Stoprocentní celulóza vnáší do produktů Tento jemnost, pevnost a čistotu. Kvalitní papír s dobrou savostí a pevností dobře poslouží za každé situace a hodí se i pro tu nejcitlivější pokožku. Jeho nákupem proto obecně pomáháme snižovat spotřebu. Péči o sebe lze proto spojit i s péčí o naši planetu. Papírové spotřební zboží ze 100% čisté celulózy je příslibem každodenní udržitelnosti – nejen nyní, ale i pro budoucí generace.

Produktový tip pro vaši udržitelnou domácnost: Toaletní papír Tento Classic

Třívrstvý toaletní papír Tento Classic si snadno najde místo ve vaší domácnosti. Nyní je jemnější, pevnější, a především je vyroben ze 100% celulózy, která je k přírodě šetrnější než recyklované materiály. Navíc je nebělený, skvěle se proto hodí i pro alergiky. Uvítá ho každý, kdo preferuje čistě bílý papír bez parfemace. Doporučená cena za balení 8 rolí toaletního papíru Tento Classic je 95,90 Kč. Více informací naleznete na www.tento.eu.