Jak začít

Připravte si řeč dopředu, a to od úvodního pozdravu až po konečné rozloučení. Napište si ji na papír a poté si ji několikrát zkuste říct nahlas před zrcadlem. Po každém přednesu dolaďte všechny věty tak, aby zněly přirozeně. Přednes připravené řeči si můžete vyzkoušet také před někým z příbuzných, který zná zúčastněné a bude vám tak moct poradit s obsahem.

Připravenou řeč si poté vezměte s sebou vytištěnou na papíře, a to i v případě, že jste se ji naučili nazpaměť. Je možné, že nervozita na poslední chvíli zapůsobí a vám text vypadne. Je proto dobré mít po ruce malou nápovědu. Doporučujeme zvolit větší písmo, ať poté text nemusíte obtížně luštit.

TIP: Smuteční řeč je součástí pohřbu s obřadem. Před začátkem obřadu se domluvte s organizátory pohřbu, kdy budete mluvit, abyste byli připraveni.

Jak přednášet

U projevu je důležitý nejen obsah, ale způsob, jak mluvíte. Situace může být pro spoustu řečníků velmi vypjatá a ne každý si s přednesem poradí. Dbejte na to, abyste svou řeč nepronášeli pouze čtením z papíru, ale občas zvedli pohled k publiku a podívali se ostatním do očí. Navázáním očního kontaktu budete udržovat pozornost publika. Mluvte nahlas a zřetelně, při mluvení nepospíchejte, takto se bude posluchačům řeč lépe vstřebávat. Můžete taky dělat průběžné pauzy, například mezi odstavci.

Jak u toho vypadat

Vždy dodržujte pravidla etikety. Řečník by měl být vhodně oblečený, v dané chvíli bude stát před plnou obřadní síní a je důležité, aby vypadal důstojně. Připravenou řeč je vhodné umístit do pevných desek a mít je připravené pro chvíli, kdy bude vhodné začít mluvit.

Co říct

Nevíte, co je vhodné v dané situace říct? Inspirujte se projevy jiných řečníků. Na internetu najdete různé vzorové řeči, které si můžete přizpůsobit pro sebe. Vždy je ale dobré do projevu zařadit něco osobního, díky čemuž nebude projev jen sbírkou univerzálních vět a pouček. Snažte se být originální, ale zároveň upřímní a lidští. Vaši posluchači to určitě ocení.