Čistá žárovka, dobrá žárovka

I ten nejmodernější zdroj světla musíte uchovávat v dobrém stavu. Zaprášené žárovky spotřebovávají o 20 % energie více. Neuškodí je tedy čas od času otřít spolu se stínítkem, aby světlo zbytečně netlumil nános prachu a vy tak nemuseli zapínat doplňkové zdroje osvětlení.

Posviťte si na to

Tip Terezy: Správné rozmístění světelných zdrojů hraje klíčovou roli v otázkách zdraví I spotřeby energie. Pouze centrálním svítidlům v jedné místnosti je konec. Oči i energii totiž daleko více šetří různá svítidla rozmístěná po pokoji tak, aby byly osvětleny jeho frekventované zóny.

Úsporné žárovky šetří energii i peněženku

Běžné žárovky spotřebovávají o 80 % více energie než ty úsporné. Rok provozu klasické žárovky vás vyjde na zhruba 3 000 Kč, zatímco s LED osvětlením vás účet vyjde za stejnou dobu na necelých 700 Kč.

Chytré osvětlení

Smart osvětlení vám umožní ovládat světla ve vaší domácnosti. Nejen že pomocí mobilního telefonu nebo počítače budete moci světlo vypnout nebo zapnout, ale můžete také změnit barvu či intenzitu světla přesně podle vašeho přání na míru aktuálním potřebám.

50 odstínů světla

Interiérová designérka radí: Na odstínech světla záleží. Studené odstíny světla se obecně doporučují používat na místech určených k práci (kuchyně, pracovna) a na místech s nedostatkem přirozeného denního světla (koupelny, komory, chodby, technické místnosti). Tyto odstíny světla mají schopnost vás aktivovat k výkonům (pracovny, kanceláře, dílny). Teplé odstíny světla použijte všude tam, kde se chcete cítit příjemně a vytvořit si útulnou atmosféru pro relaxaci (obývací pokoj, ložnice, dětské pokoje).

Chytrá volba pro každou domácnost

Pokud hledáte to nejefektivnější řešení na míru vaší domácnosti, poraďte se online na www.chytra-volba.cz kde naleznete celou řadů tipů i kalkulačku, která vám spočítá, kolik můžete ušetřit při chytrých investicích do domácnosti. Nebo se vydejte pro radu do některé z poboček energetického poradenství EKIS, které poskytují bezplatnou službu pro veřejnost a podporují zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie.