Region a domácnost by měly hrát prim

Prvním krokem k dlouhodobému zisku nás všech je jednak upřednostnění producentů z nejbližšího okolí, jednak maximalizace doma připravovaných pokrmů, vyráběných věcí (v rámci možností domácnosti) a z dlouhodobého hlediska i doma produkované elektřiny (fotovoltaika) a tepla (tepelné čerpadlo) bez velké závislosti na externích dodavatelích - a platí to i pro bytové domy, samozřejmě.

Takovými změnami si pomůžeme dlouhodobě dopředu, navíc velmi efektivně (udržíme zaměstnanost v regionu, díky domácí stravě podpoříme vlastní zdraví a ještě ušetříme, snížením závislosti na vnějších dodavatelích energií se staneme o dost sebevědomějšími). Je to změna, kterou náš stát neskutečně potřebuje - a hlavně: musí se odehrát „zespodu“, tedy od lidí.

Ale jak začít s účinným šetřením hned teď?

Je fajn si vědět a dělat to, díky čemu se budeme mít dobře za rok, dva nebo za pět let. Ale jak začít s tvorbou úspor hned teď? Naštěstí to nijak složité není. Podívejme se na základní pravidla, s nimiž dokáže ušetřit opravdu každý:

1) Zaměřte se na nákup základních potravin, z nichž pak doma teprve vytvoříte hotové jídlo. Proč? Protože tvaroh, smetana a cukr vás vyjdou mnohem levněji než hotová tvarohová přesnídávka z obchodu. A vězte, že ta domácí bude o hodně chutnější. Když k tomu přidáte ještě nákup podle slevových letáků, jako je Penny leták, Coop leták nebo například leták Hruška, ušetříte dvakrát.

2) Omezte své závislosti na kouření, alkoholu, kávě, čokoládě, chipsech, colových nápojích a dalších návykových potěšeních, která ale nejsou k životu nutná, navíc stojí velké částky. A pokaždé, když si uvědomíte, že jste si něco záměrně nekoupili, odložte si tímto uspořenou částku stranou. Až ji budete nutně potřebovat, budete ji mít připravenou…

3) Přebytky jídla sušte a mrazte nebo zavařujte. Kupujete jen to, co pak opravdu sníte? Pokud ne, nevyhazujte přebytky, ale včas je uskladněte jiným způsobem než v lednici. Třeba v mrazáku nebo v zavařovací sklenici. A neděste se data minimální trvanlivosti. Těstoviny prostě vydrží, dokud je nesežerou brouci!

4) Projděte domácnost a zjistěte, kde zbytečně plýtváte. Šetříte vodu díky (opravdu levným) perlátorům, nebo jste je na kohoutky ještě nenamontovali? Máte omezovače splachování? Svítíte opravdu jen tam, kde je to nutné? Vypínáte spotřebiče, nebo je necháváte ve stand-by režimu? Máte odmražený mrazák? Využíváte ten nejvýhodnější tarif na energie? Nemáte zbytečně drahý tarif na mobilu? Není v okolí levnější poskytovatel internetu? Opravdu si potřebujete platit online videotéku typu Netflix?
Jak se přimět, abychom našetřené peníze zbytečně neutráceli?
Základem úspěchu jsou v této otázce minimálně dva oddělené bankovní účty. Z toho jeden je tzv. účet běžný, na který chodí výplata a se kterým platíme (prostřednictvím karty) v obchodě, a ze kterého odcházejí trvalé platby apod. Ale pak byste měli mít ještě i tzv. spořicí účet.

Co to je spořicí účet? Rozhodně nejde o další běžný účet, na který byste si jen odkládali peníze, které chcete spořit. Jde o speciální účet u banky. Spořicí se jmenuje proto, že vám na něm banka peníze zúročí, a tak vám spoření ještě urychlí. V současné době (duben 2022) jsou úrokové sazby příjemně vysoké - nabídka úroku 3,5 % p.a. není žádnou výjimkou (podívejte se na přehledné srovnání spořicích účtů, které je pravidelně aktualizováno).

Využijte složeného úročení, kdy se zhodnotí i úroky z úroků

Navíc vám spořicí účet zajistí příjemnou výhodu takzvaného složeného úročení. Zhodnocení se totiž připisuje každý měsíc, a tak se úroky získané za každý měsíc znova úročí i v následujících měsících. O to rychleji pak spořená částka roste. Inflaci sice neporazí, ale účel „spořit“ rozhodně splní!

Velkou výhodou spořicích účtů je také fakt, že jsou pojištěny na plnou částku, a to až do výše 100 000 euro, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách - což je dost nad dva miliony korun. V investicích (dluhopisy, akcie, kryptoměny nebo fondy) takové pojištění nepotkáte… To ale neznamená, že byste nemohli investovat. Samozřejmě můžete. Ale jen ty peníze, které máte vyloženě navíc, takže vás jejich případná ztráta existenčně nezasáhne.