Obě sestry jsou velkými milovnicemi zvířat. Osmiletá Maruška by se v budoucnu dokonce chtěla stát chovatelkou v zoologické zahradě. „Nejraději bych se starala o tygry a vlky. Tygr mi přijde roztomilý a vlk je krásný. Ráda sleduji různá videa o jejich chování a umím napodobit vlčí vytí,“ říká mladší ze sester. O rok starší ze sourozenecké dvojice je Lucinka. „Na zvířatech mě baví, jak jsou roztomilá. Nejradši mám koně, ráda hladím jejich krásnou hřívu,“ vypráví.

Vidět na vlastní oči tygra

Do projektu Bertíků sestry nominovala paní vychovatelka Renata, která se o děti v domově stará: „Obě dívky pojí pevné sourozenecké pouto a mají moc hezký vztah. Maruška je trpělivá a vytrvalá. Vše chce zvládnout sama,“ říká. „Lucinka je zvídavá, snaží se přijít všem věcem na kloub. Když je potřeba, neváhá některému z kamarádů nabídnout pomoc,“ dodává paní vychovatelka. „S tetou Renatkou někdy společně pečeme buchtu, to mě moc baví. V budoucnu bych ji však chtěla zvládnout upéct sama,“ říká Lucinka.

Protože jsou obě dívky velkými obdivovatelkami zvířat, nebylo žádným překvapením, že i jejich přání vedla do zvířecí říše. Maruška si přála poprvé vidět na vlastní oči tygra a Lucinka zase podívat se na zvířecí farmu. Díky Nadačnímu fondu Albert a projektu ‚Bertík pomáhá‘ se oběma dívkám jejich přání splnilo v pražské zoologické zahradě, kam se vydaly na výlet právě za doprovodu paní vychovatelky Renaty: „Holčičky věděly, že jedeme na výlet do zoo, zbytek už ale bylo překvapení.

Příběhy dětí nabírají správný směr

V Zoo Praha pro ně pracovníci připravili bohatý program. Během jednoho dne holčičky stihly krmení velbloudů, za kterými se svezly lanovkou. Prošly se ve výběhu s klokany, následovala prohlídka expozice s tasmánskými čerty a trasa s průvodkyní, která jim sdělila spoustu zajímavých informací. Dívky poprvé v životě viděly zvířata, která do té doby znaly jen z obrázků. Obdivovaly tučňáky Humboldtovy, želvy obrovské, a nakonec i Maruščiny vytoužené šelmy. Na závěr ještě stihly dětskou zoo s domácími zvířaty, kde nakrmily ovečky, které si mohly i pohladit.

Z celého dne plného zážitků byly holčičky nadšené. „Nejvíc se mi líbily lvice a tygří výběh,“ zhodnotila výlet Maruška a Lucinka ji doplnila: „A mně zase krmení velbloudů a oveček.“ Do domovské Litovle se dívky vrátily rozzářené a plné zážitků, o které se ihned podělily s kamarády. „Je krásné pozorovat, jak a kam se děti, které neměly v životě jednoduchou startovní čáru, posouvají a jak jejich příběhy nabírají ten správný směr,“ říká Alena Paldusová z Nadačního fondu Albert a dodává: „Velmi si vážíme zapojení Zoo Praha do našeho projektu a přípravu opravdu výjimečného programu, který si holčičky moc užily.