V tu chvíli Zdenka ještě netušila, že zpočátku drobná ranka jí převrátí život naruby. Od sdělení diagnózy absolvovala vyšetření a převazy u různých lékařů a neustálé dojíždění pro ni bylo velmi vyčerpávající. K tomu se přidala silná bolest a výtok z rány. Bez pomoci manžela a svých dospělých dětí by si neporadila.

Strach z infekce

Chronické kožní onemocnění známé jako bércové vředy jsou bolestivé a nepříjemné povrchové rány, které postihují zejména pacienty s chronickou žilní nedostatečností. „Vypadá to tak, že mám kousek pod kolenem otevřenou hnisající ránu, u níž neustále hrozí zánět či infekce," vysvětluje paní Zdenka. Nemoc ji trápí už dlouhých sedm let.

Po celou tuto dobu důsledně dodržuje rady doktorů a podstupuje předepsanou léčbu. Vyzkoušela i bylinkové obklady. Několikrát se už zdálo, že problémy ustoupily, ale po pár týdnech se bércový vřed opět obnovil. „Měla jsem období, kdy jsem cítila velkou beznaděj. Musela jsem odejít z práce, protože jsem už nedokázala stát. Volný čas jsem netrávila s přáteli, protože jsem se styděla za ošklivou ránu. Klasické obvazy mi snadno promokaly a zapáchaly. Bylo to psychicky i fyzicky náročné a nikomu tuto zkušenost nepřeji," pokračuje Zdenka. Oporou jí byla a stále je celá rodina, která jí pomáhá s každodenním fungováním, dojížděním za lékaři či hledáním nových informací na internetu.

A právě tam, v diskusní skupině o chronických ranách, její dcera objevila české hojivé náplasti SORELEX. „Probrala jsem to s mým doktorem a dohodli jsme se, že náplasti vyzkoušíme. Předepsal mi je a už po pár týdnech jsme byli oba mile překvapeni. Rána se začala zmenšovat a vypadá i lépe na pohled. Navíc si náplasti zvládnu měnit i sama doma a nemusím tak kvůli tomu pořád jezdit do nemocnice. To je pro mě a moji rodinu velká pomoc," uzavírá Zdenka.

Na českou vědu je spolehnutí

Náplasti SORELEX vyvinuli vědci ve špičkových biotechnologických laboratořích firmy Contipro v Pardubickém kraji. Tento zdravotnický prostředek napomáhá procesu hojení chronických ran – nejen bércových a diabetických vředů, ale třeba i nehojících se ran po operacích vyžadujících dlouhodobou léčbu.

Hojivé náplasti SORELEX se speciální kyselinou hyaluronovou ránu jednak chrání před nečistotami z vnějšího prostředí, jednak podporují proces hojení. Nemocný si je snadno aplikuje sám doma a ušetří si cestu k lékaři.

Náplasti SORELEX v desetikusovém balení i v testovací jednokusové variantě jsou k dostání v lékárně i bez lékařského předpisu. V případě, že ho předepíše praktický či specializovaný lékař, je SORELEX plně hrazen ze zdravotního pojištění. Léčbu a hojení rány by měl pacient vždy předem konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.