Lákavé pokrmy, které můžete ochutnat na ostrově Bali, se částečně liší od jídel, které vám nabídnou v ostatních částech Indonésie. Hlavním důvodem určitých rozdílů je náboženství. Zatímco na zbylém území Indonésie převládá islám, na Bali dominuje hinduismus, a to poměrně výrazně (vyznává ho až 96% obyvatel ostrova).

To je také důvod, proč se na vašem talíři může na Bali celkem často objevit vepřové, zatímco v ostatních částech Indonésie nikoli. Muslimové totiž prasátko nejedí.

Slavná šestice...

Hlavní ingrediencí více jak poloviny jídel na tomto čarokrásném ostrově je - stejně jako ve většině asijských zemí - rýže. Ostatně, na Bali často uctívají bohyni rýže Dewi Sri a přinášejí ji oběť - co jiného než… misku plnou rýže!

Základem zdejší kuchyně je rovněž proslulá kombinace šesti druhů koření, které skoro v žádném hlavním balijském jídle nesmějí chybět. Je to hlavně bílý a černý pepř, koriandr, kmín, hřebíček a muškátový oříšek. Kromě toho si nelze zdejší kuchyni představit také bez chilli papriček, šalotky, kurkumy, česneku, sezamu a neodmyslitelného zázvoru.

Warungy

Hotelové kuchyně se na Bali lehce přizpůsobují evropským chutím a kuchaři tu připravují jídla méně pálivá. Pokud se rozhodnete ochutnat místní pokrmy mimo váš hotel, připravte se, že budou o trochu pikantnější, i když někteří majitelé restaurací a warungů (pouličních bister) se dost často (když vidí, že si objednává cizinec) zeptají, jestli má host přání ochutnat pálivou, nebo by raději méně pikantní variantu.

Navštívíte-li warungy, budete také příjemně překvapeni cenami. Jídlo zde je chutné a poměrně levné, odpovídá přibližně cenám z našich poledních menu, tzn. v přepočtu mezi 70 až 90 korunami za dospělou porci, která vás zasytí na půl dne.

Je zbytečné složitě zkoumat, který z warungů je ten nejlepší. Pravda je taková, že v každém z nich skvostně připravují nějakou specialitu, takže hospůdek s dobrou kuchyní je tu spousta, jen je potřeba vědět, který z místních receptů je právě tady a nikde jinde číslo jedna. S výběrem místním warungů vám pomohou čeští průvodci z cestovní kanceláře Go2 při zájezdech na Bali.

Zastavme se nyní u názvů nejčastějších jídel, s nimiž se na Bali setkáte, a řekněme si, jaké chutě se za exoticky znějícími jmény na jídelním lístku skrývají.

NASI GORENG

v překladu smažená rýže… na Bali velice populární jídlo. Rýže je ochucena specifickou směsí několika druhů koření. K tomu se podává obvykle vejce (v podobě volského voka), zelenina a pár kousků smaženého kuřete, někdy i lupínky z krevet.

BABI GULING

malinké prasátko, které se otáčí na rožni přibližně dvě a půl až tři hodiny. Zevnitř i zvenčí je pomazáno kořenící směsí. Tohle masíčko je tak měkké, že doslova taje v puse. Jako příloha k němu bývá rýže nebo zelenina, někdy i pár kousků salámu. Pokud si Babi Guling chcete dát k obědu, určitě si vzpomeňte dost před polednem. Bistro nebo restaurace, v nichž se tohle prasátko rožní, totiž zavírá ve chvíli, kdy si někdo z hostů objedná poslední sousto. Zájem o Babi Guling bývá velký, takže - neváhat.

BETUTU

jedno z nejvíce tradičních jídel na Bali. Legenda praví, že právě betutu tady kdysi bylo oblíbeným pokrmem nejvyšších společenských vrstev... Dnes si ho ale můžete dát skoro v každé hospůdce nebo hotelu. Existují dvě varianty - ayam betutu je připravený ze slepice, naproti tomu bebek betutu je z kachny.

Příprava je hodně náročná na čas: drůbež se nejprve naplní složitou směsí koření a také šalotkou, česnekem, zázvorem, chilli papričkami a někdy i lehce osmahnutými arašídy. Potom se naplněná drůbež peče na mírném ohni kolem osmi až devíti hodin. Koření a aromatická zelenina pronikne do masa a každý kousek má pak neopakovatelně lahodnou příchuť, nemluvě o tom, že betutu vždy krásně provoní celou jídelnu.

URAB

lahodné jídlo pro vegetariány. Jde o tradiční místní zeleninový salát, najdete v něm jak horkou vodou spařené kousky zeleniny, tak i syrovou zeleninu, konkrétní složení se může v různých restauracích trochu lišit, nicméně vždy tu objevíte kusy zelí, listů špenátu, maniok, povařené fazole - to vše doplněné speciální směsí koření, která je u každého kuchaře malinko jiná. Urab může být jak samostatným jídlem, tak i přílohou k nějakému lahodnému masíčku.

BUBUR INJUN

jeden z “must try” dezertů - sladký rýžový puding, sytý a velmi chutný. Většinou se servíruje hostům ve skleněném poháru s kopečkem zmrzliny, malými kousky ovoce a palmovým cukrem. Pokud cestujete na Bali s dítětem, které bude zaskočené pro něj nezvyklými chutěmi a exotickými jídly, pak právě bubur injun se u vás dozajista stane jednoznačným dětským kulinárním favoritem.

Dezert připomíná jemně oslazenou rýžovou kaši a díky různým kouskům ovoce dodává trávicímu traktu i dostatek vlákniny. Nemusíte se ale vůbec obávat toho, že se jedná o sladké jídlo, které by mohlo uškodit a přidat nějaké to kilo navíc. Palmový cukr není tak škodlivý jako ten náš bílý a bubur injun bývá místními kuchaři slazený opravdu jen velmi mírně.


Individuální zájezd na Bali pro celou Vaši rodinu vám ráda připraví garantka zájezdů na Bali od CK Go2 Ada Tzoneva.