Vhodný životní styl a každodenní režim jsou vždy součástí léčby. Sama změna životního stylu obvykle astma nevyřeší, může však podpořit celkové zdraví organizmu a spolu s léky uvést projevy pod kontrolu. Zásadním požadavkem je nekouření. Kouření, a to i pasivní, bylo nezpochybnitelně prokázáno jako významný rizikový faktor rozvoje astmatu a jeho nepříznivého průběhu. Dráždění sliznic kouřem přispívá také k projevům rýmy i zánětu spojivek.

Dobré je pravidelně oplachovat sliznice. To znamená častěji popíjet vodu a dbát na správnou nosní hygienu. To v praxi znamená mít prázdný dobře vysmrkaný nos, a aby se sliznice otužila, provádět výplachy nosu nejlépe Vincentkou s pomocí inhalátoru, který je k dostání s nosní sprchou. Je to stejné jako když si čistíme zuby – pravidelnost je nejlepší, aby se alergeny na sliznici v nose na dlouho neuchytily," uvádí MUDr. Jarmila Seifertová, dětská lékařka. Vzhledem k tomu, že projevy astmatu zvyšuje nadváha, je vhodné přizpůsobit životosprávu a nadbytečná kila shodit, bude se vám lépe dýchat. Nejen proto je třeba pravidelně sportovat. „Dětem s alergiemi či astmatem například doporučuji provádět dechová cvičení, výborná je třeba hra na flétnu. V Čechách to zavedl před lety profesor Žilka a mnoha dětem to zlepšilo dechové obtíže," dodává MUDr. Seifertová.

Zdravá strava je alfou a omegou ke zlepšení zdravotního stavu. Obecně, je třeba zařadit do jídelníčku potraviny s biokulturou, kterou najdete ve fermentovaných potravinách, dále je zvýšená konzumace kvalitních ořechů, medu, ovoce, zeleniny, ryb. I když některé alergiky může med dráždit, to je dobré si pohlídat," uvádí MUDr. Seifertová. Naopak účinky medikace pro astmatiky snižují nasycené tuky, vyhýbejte se proto průmyslově zpracovaným potravinám, trvanlivému pečivu i opracovaným masným výrobkům.

V rámci příznivého prostředí s minimem alergenů není radno pořizovat si domácí mazlíčky. Nejvíce alergenní je kočka, ptáci, křečci, králíci a morčata. I když alergie nemusí být na první pohled zřejmá, dlouhodobé vystavování se alergenům vede k oteklým nosním sliznicím, zhoršenému dýchání a v extrémních případech může vést i k tomu, že nevědomky začnete dýchat ústy. Což je nežádoucí, vzduch by vždy měl procházet nosem, kde se dostatečně ohřeje a zbaví poletujících mikročástic.

Na druhou stranu se už nedoporučuje paušální a intenzivní eliminace všech potenciálních zdrojů alergenů, není nutno žít ve sterilním prostředí. I když čistota stále roli hraje, úklid má být pravidelný a v rozumné míře, doporučují se účinné vysavače, které nešíří prach zpět do prostředí. Zvláště v topné sezóně je dobré dbát na zvlhčování vdechovaného vzduchu, léčbu je dobré podpořit i pravidelnou inhalací nebulizátorem. „Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 - 15 minut. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, čehož při běžném "napařování" nad hrncem s horkou vodou rozhodně nedocílíte. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí," vysvětluje Šimon Peter, odborník značky Omron, která vyrábí špičkové technologické zdravotnické přístroje. Narozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba.

Při akutním záchvatu astmatu s dušností, pískoty a sípáním při dýchání je třeba hlavně zachovat klid, pacientovi ulevit v jemu vyhovující poloze a podat ihned inhalaci úlevového léku, který má mít nemocný vždy sebou. V tomto případě je třeba volat RZP.

Tip na inhalátor nejen pro děti:

Roztomilý inhalátor Nami Cat s patentovanou japonskou technologií je ideálním pomocníkem při léčbě respiračních onemocnění vašich dětí. Přístroj ale bez problémů využije celá rodina – součástí balení je jak maska pro děti, tak i pro dospělé.

Pořídíte ho v lékárnách, prodejnách zdravotnických potřeb či elektru za doporučenou cenu 1 342 Kč.

Více informací nejen o blahodárných účincích inhalace najdete na www.inhalator.cz