Nic není zadarmo, vše si musíte poctivě odpracovat,“ je heslo Aleny Ingrid Peciny, šéfky vývoje a bezpečnosti v technologické společnosti Meddi hub, kterou vlastní společně se svým manželem. „Jsem přesvědčena, že když člověk něco dělá, měl by to dělat poctivě a jít až do největších detailů. Protože právě ty mohou rozhodnout o úspěšnosti projektu,“ vysvětluje šéfka vývoje a dodává: „Nejsem zvyklá fungovat tak, že bych pouze rozdávala úkoly a čekala, s čím ostatní přijdou. Jsem součástí týmu, se kterým pracuji na vývoji aplikace krok po kroku.

Dobrý nápad

Alena Ingrid vystudovala psychologii a marketing, obory, které se zdají být její současné práci vzdálené. V rodinné firmě, kterou s manželem Jiřím založili před mnoha lety, pak pracovala na vývoji programů, které pomáhaly efektivněji řídit firmu: „Zjistili jsme, že pokud budeme chtít při řízení firmy cestovat, bude se nám hodit kvalitní program, který by pomáhal k větší efektivitě řízení.

S cestováním ostatně souvisí i nápad začít pracovat na vývoji telemedicínské aplikace. „Jsme rodiče dvou dětí a vždy jsme hodně cestovali. Na cestách jsem si ale uvědomila, že pokud nám některé dítě onemocní, může být problém sehnat rychlou a adekvátní péči. U dospělého člověka to tak neřešíte, ale u dětí nechcete riskovat. A tak nás napadlo, že by bylo skvělé, kdyby existovala aplikace, kde bych mohla svůj problém nejen konzultovat, ale rovnou i řešit. Proto jsme začali pracovat na aplikaci, kterou může mít každý stále u sebe a během pár minut odkudkoli ze světa či třeba jen z chalupy kontaktovat lékaře a dostat kvalifikovanou odpověď na svůj zdravotní problém,“ říká žena, která má na vývoji aplikace největší podíl.

Aplikace Meddi, která se opírá se o podporu lékařů, odborníků na kyberbezpečnost i nadnárodních firem, ale není určena jen pro ty, kteří jsou právě na druhém konci světa, propojuje jakékoliv lékaře a pacienty, a často tak díky ní odpadá nutnost cesty k lékaři a nepříjemné vysedávání v čekárnách.

Pro každého

Prvotní vývoj aplikace a vlastně celé platformy trval čtyři roky a trvá de facto neustále. „Ale pokud chceme být špičkou v technologiích, taková je prostě realita. Vývoj se nikdy nezastaví,“ konstatuje Alena Ingrid, která si ve vývojářském týmu, kde převažují muži, musela vybudovat respekt. „Museli vidět, že věci rozumím, že vím, o čem mluvím. To je základ naší spolupráce. Abych se přiznala, s muži pracuji ráda, protože s nimi řešíte pouze pracovní záležitosti, a ne spoustu jiných věcí jako v čistě ženském kolektivu.“

Úkolem šéfky vývoje bylo navrhnout logický postup při vývoji aplikace a jejím následném užívání. „Na mně bylo, jak bude aplikace logicky fungovat a vypadat, na manželovi zase, jaké bude mít funkce a co vše bude umět,“ vysvětluje a dodává, že jejím požadavkem bylo, aby aplikace fungovala maximálně intuitivně a jednoduše: „Je pro nás důležité, aby aplikaci mohli ovládat uživatelé v jakémkoliv věku. Stejně tak bylo důležité věnovat velkou pozornost zabezpečení citlivých údajů o pacientech.“

„Vedle zabezpečení citlivých dat Je pro nás důležité, aby aplikaci mohli ovládat uživatelé v jakémkoliv věku.“

Pečlivá práce věnovaná přípravě aplikace se již začala ukazovat v rostoucím počtu klientů, kteří si řešení Meddi zvolili. Speciálně upravenou aplikaci používá Masarykův Onkologický Ústav, pro klienty nebo zaměstnance ji nabízí VISA, Veolia či Hospodářská Komora. Lékaři přitom aplikaci dostávají k dispozici zcela zdarma, zdarma je i základní verze aplikace pro pacienty, kterou si může stáhnout každý.

Akční rodinka

Jak už bylo řečeno, na vývoji aplikace se podílí i Alenin manžel, který řídí celou společnost a věnuje se hlavně obchodním aktivitám. „Jsme spolu už dvacet osm let, od mých patnácti. Společně procházíme životem a pracujeme spolu, ale každý na něčem jiném, a ve finále se naše úsilí vždy spojí. O práci se samozřejmě bavíme, ale pouze přes den – večer doma už ne.“ Jejich dvanáctiletá dcera Vanessa se úspěšně věnuje parkurovému skákání, se svými koňmi denně trénuje několik hodin. A syn Sebastian hraje hokej, golf a tenis. „Rodinu rozhodně nešidím. Večeři máme každý den společnou, pak si povídáme nebo si zahrajeme nějakou hru a jdeme spát. Ráno se sejdeme u snídaně, odvezeme děti do školy a jdeme pracovat.“

Vzhledem ke své vytíženosti se Alena Ingrid těší, až se bude moci jednou vrátit ke svým koníčkům. Má pilotní průkaz na malé letadlo a roky se věnovala street dance, ve kterém v roce 2019 dokonce vyhrála mezinárodní soutěž. „Poslední čtyři roky ale nemám moc volného času, a když už se najde, chodím se dívat na parkurové závody či na hokejové zápasy. Naplňují mě tak aspoň aktivity mých dětí.“

V současné době firma Meddi hub aktivně posiluje svoji přítomnost v Latinské Americe. Pro zdejší trh připravuje speciální verze aplikace určené pro diabetologické a onkologické pacienty nebo nastávající maminky. Mimochodem – Meddi app už je přeložena do třinácti jazyků, aktuálně se pracuje na ukrajinské verzi.