Nemyslete si, že bolest hlavy je pouhou ženskou výmluvou. Na otázku, co způsobuje bolest hlavy, existuje více odpovědí a hledání té správné může být složitější, než se na první pohled zdá. Na vině nemusí být vždy jen únava, stres nebo prohýřená noc.

1. Dopřejte si dostatek spánku

Odpočinek je základ. Unavené tělo se hůře vyrovnává se stresem i dalšími vlivy, které na něj dennodenně působí. Dbejte na to, abyste si každý den dopřáli alespoň šest hodin spánku.

2. Vyhýbejte se stresu

Stres je velmi často příčinou, že bolestmi hlavy vůbec začneme trpět. Snažte se udržet si nadhled nad starostmi každodenního života a nenechte se nikým rozhodit.

3. Jezte zdravě

Jedním z nejčastějších i nejspolehlivějších tipů, jak se zbavit bolestí hlavy, je úprava vaší stravy. Nebojte se, neznamená to, že si už nikdy nemůžete dát po obědě zákusek nebo popcorn k filmu. Ale pokuste se upřednostnit jídla bohatá na vitamíny, čerstvou zeleninu či kvalitní maso. Našemu organizmu prospívají a tělo je tráví lépe než těžké mastné pokrmy a alkohol.

4. Pravidelně větrejte

Čerstvý vzduch je pro naše tělo balzámem. Po příchodu do práce i domů nezapomeňte otevřít okna dokořán, a vpustit si tak do místnosti dávku svěžesti a především kyslíku. Pořádně vyvětrejte i před spaním.

5. Hýbejte se

Tato rada je nedocenitelná zejména v případě, že máte sedavé zaměstnání. Pravidelný pohyb je jedním z nejlepších bojovníků, který proti bolesti hlavy působí. Stačí vám i pouhá svižná procházka. V těle se rozproudí krev a rozšíří cévy.

6. Pijte dostatek vody

Čistou vodu nenahradí sladká šťáva, ani čaj či káva. Takové nápoje naopak naše tělo často odvodňují a k bolesti hlavy pak už zbývá pouhý krůček. Zkuste vypít sklenici vody hned po probuzení a uvidíte, že vaše tělo vám bude vděčné.

7. Užívejte pravidelně hořčík

Jak působí hořčík na bolest hlavy? V lidském těle zajišťuje stabilní srdeční rytmus, zdravý imunitní systém a správnou funkci svalů a nervů. Tím vším výrazně přispívá k uvolnění a podporuje správný průtok krve.

8. Relaxujte

A opět ten odpočinek. Psychická pohoda je pro lidské zdraví jednoduše zásadní. Najděte si čas na sebe a dělejte to, co vás opravdu baví.

Pokud dodržujete výše uvedené tipy, ale i nadále vás trápí častá, až chronická bolest hlavy, popřemýšlejte nad návštěvou lékaře. Může být signálem i závažnějších onemocnění, jako je například únavový syndrom. S bojem proti němu vám nejlépe pomůže odborník.