V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak svou ratolest naučit nebát se zubaře, což jistě ocení nejen ona. Základem je samozřejmě správná ústní hygiena, díky které předejdete vzniku zubních kazů, a tím pádem roste šance, že se z pravidelných návštěv zubaře stane spíše rodinný výlet zakončený kopečkem zmrzliny.

1. Správné načasování první návštěvy

Nejste si jisti, kdy vyrazit na první kontrolu zubů svého dítěte? Na tuto otázku existuje jasná odpověď: k zubaři dítě objednejte ve chvíli, kdy mu z dásní vykouknou první zoubky. Správné načasování ve opravdu důležité. Vyhnete se tak případným problémům, které by mohly později nastat.

Svou roli během první návštěvy hraje také seznámení se s lékařem a prostředím ordinace. A to v době, kdy se odehraje pouze bezbolestné zkontrolování růstu chrupu. Nebude tak důvod, aby si dítě návštěvu zubaře později spojovalo s nepříjemnými pocity nebo dokonce bolestí.

2. Hodný a zároveň zábavný zubař

Najít kvalitního zubního lékaře, který bude nejen profesionálem ve svém oboru, ale bude také empatický k malým pacientům jistě není jednoduché. Každopádně výběru věnujte dostatek pozornosti. Vhodný kandidát by měl v každém případě umět přátelsky komunikovat s dětmi, a získat si tak jejich důvěru. S tím jde ruku v ruce i trpělivost a vstřícnost.

Ideální dětský zubař by měl být také alespoň trochu zábavný. Osvědčenou metodou je ukázka, jak funguje například zubařské křeslo. V něm se dá povozit nahoru a dolů. Tlačítko spouštějící proud vody do kelímku určeného pro vypláchnutí úst je také oblíbené u většiny dětí.

3. Hravý trénink návštěvy zubaře

Stejně jako může být hrou škola, tak i dítě lze připravit na první návštěvu zubaře obdobným způsobem. Na zubaře si prostě zahrajte doma, kde se váš potomek cítí v bezpečí.

Nejdříve se do role zubaře pasujte vy. Dítěti spočítejte zoubky, posviťte mu do úst malou baterkou a při tom si k ruce vezměte i malé zrcátko. Následně si zuby nechte stejným způsobem zkontrolovat i od dítěte.

Při této příležitosti můžete využít také celou řadu dětských her zaměřených na tuto tématiku. Oblíbený je například hrací set s názvem Malý zubař, který dětem zábavnou formou vysvětluje zubní a ústní hygienu.

4. Upřímnost a pravdomluvnost nadevše

Máte nutkavou potřebu dítě před návštěvou zubaře (případně během ní) chlácholit a přehnaně utěšovat? Tak to určitě přestaňte dělat. S dítětem jednejte na rovinu a rozhodně mu nelžete.

Nejlépe uděláte, když dítěti vysvětlíte, co se bude v ordinaci dít. Jestli tušíte, že na řadu přijde vrtání nebo trhání zubu, měli byste na to svou ratolest připravit. Díky tomu celou situaci zvládne lépe. Nezapomínejte, že pokud dítěti něco zatajíte nebo mu o tom zalžete, určitě mu tím nijak nepomůžete.

5. Přítomnost oblíbené hračky

S hladkým průběhem návštěvy zubaře vám pomohou spojenci, o kterých možná ani nevíte. Potomkovi nabídněte, ať si s sebou vezme svou oblíbenou hračku nebo milovaného plyšáka. Ten mu bude sedět na klíně a svou přítomností ho uklidní.

6. Odměna za dobré chování

Celý proces návštěvy zubaře můžete dítěti usnadnit také pozitivní motivací. Slibte mu sladkou odměnu nebo malý dárek, jestli bude v ordinaci hodné. U malých dětí, jejichž zuby jsou většinou v pořádku, je osvědčenou klasikou zmrzlinový pohár nebo návštěva zábavné atrakce. Díky tomu se bude dítko na příští pravidelnou prohlídku těšit.

Všechny výše uvedené tipy budou fungovat hlavně tehdy, když bude mít vaše dítě zdravé zoubky. V opačném případě ho budou u zubaře čekat nepříjemné chvilky. Proto o chrup svého potomka řádně pečujte. Pozornost věnujte především správné ústní hygieně, díky které většině problémů předejdete.