1. Úrok není všechno

Až se budete ve srovnávači půjček probírat třeba půjčkami ihned na účet, které patří k nejrychleji vyřízeným, nikdy se nespokojte jen s údaji o výši úroku. Proč? Protože jednak úrok netvoří celou cenu úvěru, pouze její (mnohdy menší) část, jednak jsou extrémně důležité i další podmínky, které si poskytovatel ve smlouvě klade. Těm se budeme věnovat v dalších bodech.

A proč ve srovnávači půjček? Protože nabízí několik výhod na jednom místě. Stejně jako ve srovnávači zboží, najdete i zde vzájemné porovnání mnoha nabídek, navíc máte jistotu, že se tu budete pohybovat jen a pouze mezi nabídkami od ověřených a poskytovatelů, kteří mají platnou licenci České národní banky.

2. Délka smlouvy

Proč je délka (počet stran) smlouvy důležitá? Protože naznačuje, kolik kliček do ní poskytovatel zabudoval. Čím kratší smlouva, tím jasnější podmínky. Typicky nejdelší smlouvy se vyskytují u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, což jsou specifické účelové úvěry, které je nutno ve smlouvě více ošetřit.

Ale běžná půjčka na pár tisíc třeba na pračku a sušičku? Ta si vystačí se dvěma až třemi stranami textu. Kde najdete výrazně delší, odtud rovnou vycouvejte. Mimochodem, jestli si sušičku pořizujete poprvé, podívejte se na naše triky, které zaručí, že se prádlo dobře usuší a nebude nutné žehlit.

3. Co nastane, když budete potřebovat splátkové prázdniny?

Když se rozhodujete o úvěru, také si předem projděte podmínky, jaké vyhlásil poskytovatel pro situaci, kdy klient nemůže pravidelně splácet a požádá o odklad nebo třeba o změnu splátkového kalendáře v podobě snížení splátek a prodloužení celkové doby splácení.

Proč to udělat? Nikdy předem nevíte, jak se vám úvěr bude dařit splácet. Nemoc, úraz, karanténa, ošetřování člena rodiny, cokoliv z toho může zaskočit vaše finanční plány naprosto kdykoliv. A jestliže nemáte finanční polštář, ze kterého byste na splátky brali, budete muset skousnout poplatky za výše zmíněné služby. Tak proč si předem nevybrat ty nejnižší?

4. Co nastane, když budete chtít splatit předčasně?

Do stejné situace se dostáváme s touhou po předčasném splacení. Někteří poskytovatelé započítají náklady na úvěr hlavně do poplatku, který uhradíte formou první navýšené splátky, proto nabídnou nižší úroky, a ani předčasné splacení nenaruší jejich tržby, což se může odrazit v možnosti vrátit peníze dříve zdarma. Můžete se ale setkat s opačným přístupem, kde předčasné splacení bude za poplatek, a ne za malý.

5. Není tam někde revolving?

Co je revolving? Jde o automatické obnovení půjčky po jejím splacení. Jakmile podepíšete možnost revolvingu, tak je fuk, jestli po splacení chcete další úvěr nebo ne. Poskytovatel vám ho může poslat, navíc se k tomuto kroku většinou váže poměrně brzká první splátka. Když si toho ve smlouvě a pak v bankovnictví nevšimnete, penále naskáče poměrně rychle.

6. Kolik vlastně přeplatíte?

V prvním bodě jsme nakousli fakt, že cena půjčky není tvořena jen úrokem. Celková cena, tedy RPSN, je tvořena součtem úroku a všech poplatků, které jsou s úvěrem spojeny. RPSN je zkratkou z názvu Roční Procentní Sazba Nákladů a ukazuje, o kolik procent za každý rok trvání půjčky přeplatí dlužník navíc nad vypůjčenou částku.

Když si berete peníze jen na pár měsíců, je nutné RPSN přepočítat na daný počet měsíců. Ve smlouvě však vždy musí být uvedeno nejen RPSN, které je v procentech a mnoha lidem naprosto nic neřekne, ale i celková částka splatná spotřebitelem, ve které už jasně uvidíte, o kolik navíc vrátíte poskytovateli nad rámec částky, jakou si od něj půjčíte.

Strach není na místě

Půjček není nutné se bát. Jsou poměrně oblíbené, o čemž svědčí i fakt, že Češi mají v současnosti rozpůjčováno okolo 2,5 bilionu korun – a většinu svých dluhů zvládají řádně splácet. Nikdy však v souvislosti s úvěry neztrácejte respekt a ostražitost. Poskytovatelé půjček nejsou charita, ale podnikatelé, kteří chtějí vydělat.

Je na vás, abyste si zajistili, že na vašem úvěru budou vydělávat v rámci mantinelů, se kterými vy budete souhlasit. Všechny totiž najdete ve smlouvě. Stačí pozorně číst a příliš dlouhé smlouvy na menší úvěry rovnou zamítat. Když si dáte pozor na výše zmíněných 6 věcí a zároveň využijete služeb online srovnávače, nemůžete šlápnout vedle.