Ostré a nebezpečné kotvy

Kdo by to do téhle nenápadné krásky řekl? Žluté kvítky, které se vůbec poprvé objevily na pobřežích Číny a Japonska, se postupem let rozšířily i do Evropy, Afriky a Austrálie. Kotvičník zemní je ale velmi oblíbený také v Indii a na Srí Lance, kde se ve velkém pěstuje. Jeho plody ale už nejsou tak nevinné, jako okrasné žluté kvítky. Jsou totiž trojhranné, velice ostré a právě vzhled, který nápadně připomíná kotvu, propůjčil kotvičník svůj název. Pichlavé plody kotvičníku dokážou celkem bez problémů prorazit pneumatiku nebo podrážku boty, takže je jeho pěstování v našich podmínkách poměrně náročné a komplikované.

Plevel, který zbožňují napříč světem

Zajímavé také je, že kotvičník zemní není bylinkou v pravém slova smyslu. Na světě se vyskytuje především jako plevel. Roste totiž na rumištích, písčinách, na okrajích cest, mezi dlaždicemi, často třeba v kolejišti nebo v rekultivovaných oblastech a velmi rychle se rozrůstá. Vzhledem ke svému původu byl kotvičník bylinou hojně využívanou v tradiční čínské medicíně i v indickém léčitelství (ajurvédě). Díky svým účinkům je ale tenhle plevel i dnes vysoce ceněný po celém světě!

Kotvičník znali už staří Řekové

Na kotvičník nedali dopustit už staří Řekové, kteří oceňovali zejména jeho omlazující účinky. V tradiční čínské medicíně se kotvičník používal jako močopudný prostředek, jehož cílem bylo podpořit ledviny. Užíval se také k léčbě kašle, podpoře dobrého zraku, proti vyrážkám, bolestem hlavy, závratím a třeba i při potížích s kojením. V ajurvédské medicíně se kotvičník užíval při erektilních dysfunkcích, neplodnosti a nízkém libidu. Účinků téhle bylinky si všimli také v Súdánu, kde ho užívali při ledvinových kamenech a nejrůznějších zánětech.

Bylinka nabitá účinnými látkami

Kotvičník zemní se ale užívá také v moderní fytoterapii. A to zejména pro to, že obsahuje celou řadu aktivních složek s rozličnými vlastnostmi. Mezi ty patří třeba steroidní saponiny, flavonoidy, glykosidy, fytosteroly, třísloviny, terpenoidy, alkaloidy, aminokyseliny a proteiny. Z hlediska pohledu na naše zdraví jsou nejdůležitější první dvě zmíněné složky. Steroidní saponiny totiž příznivě ovlivňují hladinu steroidních hormonů (testosteronu u mužů a estrogenu u žen) a flavonoidy se pak můžou pochlubit výraznými protizánětlivými a anti-aging vlastnostmi.

Přírodní afrodisiakum

Kotvičník proto přispívá k normální funkci pohlavních orgánů, pomáhá regulovat hormonální aktivitu, podporuje plodnost u žen i mužů, zvyšuje potenci i libido. Mezi další žádané účinky kotvičníku patří skutečnost, že přispívá k normální funkci močového ústrojí, pomáhá udržovat tělový a svalový tonus, napomáhá k čištění krve, udržuje správnou činnost nervové soustavy, napomáhá kvalitnímu vzhledu pokožky a přispívá ke zdraví dásní u dutiny ústní. To vše navíc zcela přirozenou cestou bez vedlejších účinků. Užívat ho můžete velice snadno v podobě prášku, který snadno rozmícháte ve vodě nebo džusu. K dostání jsou samozřejmě i tablety s veganským složením.