Během pandemie jsme měli dostatek času na přehodnocení životních priorit. Pro mnohé z nás sem patří i to, jaký vliv mají naše rozhodnutí na planetu. Mluvíme i o módě, o etickém nakupování nebo způsobech, jak dále využívat své oblečení.

Jak bychom se v tomto novém životním stylu měli zorientovat, na co se soustředit a jak si vybrat ty správné kousky? GLAMI má 5 tipů na to, jak začít nakupovat módu udržitelně.

1. Zvažujte výběr materiálu

Produkování a další užívání udržitelných materiálů dokážou eliminovat zátěž na životní prostředí. Udržitelné produkty by proto měly být obnovitelné, recyklovatelné nebo alespoň s nízkým dopadem na životní prostředí (například by pro jejich výrobu mělo být používáno menší množství vody či žádné chemikálie apod.). Navíc, oblečení z materiálů jako je organická bavlna, len, průmyslového konopí nebo lyocel si určitě zamilujete! Při svém dalším nákupu se proto zkuste kromě značky nebo návrháře zaměřit i na to, z čeho je daný kousek vyroben.Kvalita a vliv na životní prostředí totiž jsou důležitými kritérii při výběru toho, co na sebe!

2. Kvalita je více než kvantita

Pokud zažíváte ten pocit, kdy stojíte před plnou skříní a stále nemáte co na sebe, možná je čas se zamyslet nad tím, co si kupujete. Máte deset triček z umělého materiálu, ale nosíte jen tři, která jsou vysoce kvalitní? Tady máte svou odpověď. Inspirujte se minimalistickým šatníkem, naučte se kombinovat nadčasové módní kousky a buďte královnou za každé příležitosti.

3. Podporujte lokální značky

S oblečením od lokálních značek a designérů nešlápnete vedle. Nejen, že tím potěšíte životní prostředí, jelikož velké množství malých značek ctí etické principy práce a oblečení vyrábí z udržitelných materiálů, ale navíc podpoříte lokální ekonomiku a svůj šatník obohatíte o neotřelé módní kousky.

4. Zamyslete se nad tím, odkud oblečení pochází

Digitalizace nám přináší mnoho výhod, například díky ní můžeme snadno zjistit, jak moc daná značka chrání přírodu a sdílí informace o výrobě oblečení. Než si koupíte další kousek, zkuste na webové stránce najít sekci “Udržitelné”. Určitě vás překvapí, co všechno tam najdete (nebo naopak co všechno tam nenajdete).

5. Dejte svému oblečení druhý život

Nakupujte z druhé ruky a snažte se omezit vyhazování starého oblečení: pokud vám už nedělá radost, prodejte ho, nebo ho darujte místní charitě. Když má některý z vašich oblíbených kousků díru, zašijte ji nebo najděte způsob, jak oblečení upotřebit jinak (skvělou inspiraci najdete například na Pinterestu). A když by byla oprava moc náročná? Tak vše darujte krejčímu či švadleně, kteří látku mohou upotřebit na další módní oblečení!

Pořád se vám vše zdá moc komplikované? GLAMI, módní platforma, na které si můžete prohlédnout tisíce produktů, bot i doplňků, se řídí přísnými kritérii pro posuzování udržitelnosti značek, čímž vám usnadní práci: nebudete muset hledat na jednotlivých e-shopech, vše totiž najdete na jednom místě! Pro snadné vyhledávání využívejte filtry, díky kterým najdete udržitelné materiály, certifikáty nebo zemi, odkud oblečení pochází. Další inspiraci, tipy a zajímavé články najdete na GLAMI magazínu. Už nyní ale můžeme říci, že hledání udržitelných a zároveň stylových kousků nebylo nikdy snazší!