1) Pistácie jsou plné živin

Pistácie obsahují vysoké množství vitamínu B, mědi, draslíku či fosforu. Kromě jsou podobně jako jiné ořechy bohaté na zdravé tuky a bílkoviny. Pravidelnou konzumací pistácií tedy dodáváte svému tělu přirozenou cestou vitamíny a minerály, kterých by jinak mohlo mít nedostatek.

Právě vyvážené množství vitamínů a minerálů je (mimo jiné) předpokladem pro správnou funkci organismu a pevné zdraví.

Jak často pistácie jíst a v jakém množství? Ideální volbou jsou „raw“ pistácie (nepražené, nesolené). Sníst jich bez obav můžete asi hrst každý den (nekonzumujete-li i jiné druhy ořechů).

2) Díky antioxidantům snížíte riziko vzniku mnoha nemocí

Kromě vitaminů a minerálů obsahují pistácie také vysoké množství antioxidantů. I ve srovnání s dalšími ořechy patří pistácie k těm s nejvyšším obsahem luteinu a zeaxanthinu, které vám pomohou ochránit váš zrak. Polyfenoly a tokoferoly (neboli vitamin E) zase sníží riziko vzniku rakoviny.

3) Chutnají i díky své zelené barvě

Kromě chuti a vůně je při jídle velice důležitý také vzhled – v první řadě jíme vždy očima! A právě díky své unikátní hnědozelené barvě se těší pistácie vysoké popularitě v gastronomii.

Pistácie jsou hojně využívány ve sladké i slané kuchyni. Typická je například pistáciová zmrzlina, stále častěji můžeme v cukrárnách a kavárnách narazit na pistáciové dezerty. Nejzdravější variantou je pak konzumace v salátech.

Pistácie můžete přidat i do pesta, které pak přidáte do italských těstovin. Díky zelené barvě jsou oblíbené i u dětí, takže pokud máte problém svému dítěti „vnutit“ dostatečně rozmanitou stravu, pistácie by mohly v tomto směru pomoci.

4) Jsou ideální pro hubnutí

Právě díky svému složení se pistácie skvěle hodí do redukční diety. Nenechte se tedy zmást tvrzením, že ořechy jsou do diety nevhodné kvůli tomu, že jsou kalorické.

Díky vysokému obsahu tuků vás pistácie zasytí. Stačí vám tedy poměrně malá dávka na to, abyste zahnali hlad. Hrstí oříšků tak můžete nahradit nezdravé sladké mlsání. Kdykoliv máte nezvladatelnou chuť na sladké, dejte si pár kusů pistácií. Dáte si chutné jídlo, které je přitom vašemu zdraví prospěšné. A vaši dietu několik oříšků denně rozhodně nenaruší – naopak! Nízký glykemický index pistácií zaručí, že se vám nerozkolísá hladina cukru v těle a malý „hřích“ nebude vést ke hříchu většímu (jako se to může stát s kostičkou čokolády, od které je jen kousek k celé tabulce).

5) Pomůže vašemu trávení

Pravidelná konzumace pistácií pomůže eliminovat trávicí potíže. Pistácie totiž obsahují vysoké množství vlákniny. A právě vláknina napomáhá pravidelnému vyprazdňování a rozvoji potřebné střevní mikroflóry. Máte-li tedy problémy s nadýmáním nebo zácpou, zařazení pistácií do jídelníčků vám může přinést úlevu.