Rozměry

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru pohovky jsou rozhodně její rozměry. Je třeba velikost přizpůsobit rozměrům místnosti. Pokud máte velký obývák, pak se nemusíte bát sáhnout ani po větších pohovkách. Ovšem jestliže je místnost spíše malá, pak může být těžší vybrat perfektní pohovku.

K dispozici jsou menší gauče pro 2-3 osoby, ovšem relativně malá pohovka může poskytnout místo i pro více osob. Pohovka může zabírat větší část místnosti, vždy je však třeba, aby kolem ní zůstal dostatek prostoru. Nepodceňujte proto precizní měření a udělejte si nejprve představu o tom, jak velkou pohovku můžete do svého obýváku pořídit.

Kvalitní konstrukce

Vzhledem k tomu, že nákup pohovky je značnou investicí, je třeba vybírat z kvalitních modelů. Nejlepší volbou jsou masivní dřevěné konstrukce, které mají dlouhou životnost a zvládnou i vyšší zátěž. Pořizovací cena je o něco vyšší, ovšem díky mnoha rokům, které pohovka vydrží ve skvělém stavu, se vyplatí.

Na kvalitu byste měli klást ještě větší důraz, pokud chcete pohovku využívat také jako postel. V nabídce najdete i pohovky s rošty a matracemi – ty nabízí pohodlí a zajistí zdravý spánek. Pro dlouhodobé spaní totiž nejsou běžné pohovky zrovna nejlepší volbou.

Různé funkce

Ať už hledáte pohodlnou pohovku pro posezení přes den, či kvalitní lůžko na spaní, při výběru byste se měli zaměřit také na různé funkce. Zpravidla se jedná o možnost rozložení pohovky či úložný prostor. Jde o praktické vlastnosti, které oceníte. Dále pak můžete najít polohovací pohovky – umožňují polohování v zádech, područkách, či za hlavou. Výběr je individuální, vždy proto volte dle toho, co od pohovky očekáváte.

Ideální design

Kromě základních vlastností je samozřejmě důležité vybírat i dle designu. Nabídka je různá – od běžných pohovek přes moderní kousky až po různé retro a glamour pohovky. Nechte se vést vlastním vkusem. Ideální je zvolit design, který ladí se zbytkem místnosti. Častou volbou jsou moderní pohovky, jelikož zapadnou v podstatě do každého interiéru, zejména moderně zařízených bytů.

Netradiční volbou jsou pak retro pohovky, typické výraznými barvami a specifickými tvary – rozzáří každou místnost. Zajímavou volbou jsou pak také industriální pohovky, které kombinují spíše přírodní materiály, surový vzhled a neutrální barvy. Ty se hodí spíše do starších domů a interiérů.

Najít tu pravou pohovku může chvíli trvat. Věřte však, že pečlivý výběr se vyplatí. Pohodlí a praktičnost jsou klíčovými parametry, díky kterým si užijete každou volnou chvilku relaxu na své pohovce.