Svačina na výlet: Víte, co si sbalit do batohu?

Možná si při spojení „svačina na výlet" vybavíte staré časy, kdy jste rozhrkanou Karosou vyráželi na školu v přírodě. V batůžku jste měli od rodičů připravený smažený řízek mezi dvěma krajíci chleba a kyselou okurku. Tak na tuhle svačinu radši už jen nostalgicky vzpomínejte. Máme pro vás tipy na vyvážené svačiny, které vám skutečně dodají energii.

Svačina na cesty: 3 zaručené tipy na doplnění energie

  1. Cereální sušenkyNejrychlejší a nejzaručenější způsob, jak tělo okamžitě dodat energii jsou cereální sušenky. Do batohu si s sebou sbalte BeBe Dobré ráno. V jejich složení najdete kvalitní celozrnné cereálie – ovesné vločky, pšeničnou, špaldovou, ječnou a žitnou mouku. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, zasytí vás tedy na delší dobu a v batohu nezaberou moc místa.
  2. Obložený domácí sendvičJednoduchý zdravý sendvič připravíte snadno. Dva plátky kvalitního celozrnného pečiva potřete tenkou vrstvou smetanového sýra, přidejte vysokoprocentní šunku a oblíbený sýr. Doplňte plátkem ledového salátu a rajčete či kouskem papriky. Pro větší nálož bílkovin přidejte vejce natvrdo nebo kousek tuňáka. Můžete sáhnout už po hotovém sendviči v obchodě, ale u toho nemáte téměř žádnou kontrolu nad jeho složením. Kupované sendviče nemívají příliš vyvážený poměř makroživin – nejčastěji jsou chudé především na bílkoviny a obsahují méně kvalitní zdroje sacharidů a tuků.
  3. Sušené maso, ořechy, sušené ovocePlno energie v malém kousku a naprostá klasika mezi výletníky. Je to skladné, lehké, nezabírá příliš místa. Sušené maso doplní bílkoviny. Ořechy vás zásobí kvalitními tuky. A sušené ovoce obsahuje rychlé jednoduché cukry, které vás nakopnou, když už melete z posledního.

Zdravá svačina: Co by měla obsahovat

Úkolem svačiny je především rychle dodat tělu energii, kterou může hned využít. Ideální je přijmout určitý podíl sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle. Tuky jsou pro tělo důležité, ale záleží, jestli jsou to tuky třeba z kvalitních ořechů nebo z majonézy v obložené bagetě, co si koupíte na benzínce. Kvalitní sušenka z celozrnných cereálií vám dodá rozhodně více energie a doplní živiny lépe než bílý rohlík. Během aktivity tělo pálí energii poměrně rychle. Například při turistice spálíte 300-350 kcal za hodinu. Záleží samozřejmě na vaší váze, obtížnosti terénu a třeba i na tom, jak těžký batoh táhnete na zádech.