Nebankovní půjčky obvykle přicházejí v úvahu, když žádost o půjčku zamítne banka. Banky jsou zpravidla velmi citlivé na riziko a půjčují jen klientům s pravidelným příjmem a dobrou platební historií. Jinými slovy, půjčují jen bonitním klientům, tedy těm, kteří jsou schopni dostát svým závazkům.

Do vyhodnocování bonity vstupuje řada faktorů. Nejdůležitější je výše příjmu, dluhů a historie splácení. Zohledňují se také okolnosti v podobě invalidního důchodu či majetku. Nebankovní společnosti často nevěnují takovou pozornost určení důvěryhodnosti klienta a půjčí téměř každému, ovšem s vyššími úroky.

Jelikož nebankovní společnosti většinou nevyhodnocují bonitu klientů, mohou si dovolit nabízet i půjčky na ruku ještě dnes nebo půjčky o víkendu.

Výběr nejlepší nebankovní půjčky velmi usnadní srovnávač půjček online, který poskytne informace o jednotlivých společnostech a pomůže se zorientovat v rozsáhlé nabídce služeb.

Které půjčky mají nejlepší recenze?

1. Nejlepší nebankovní půjčka - Zonky

Zonky je jedničkou na trhu P2P půjček. Ty se vyznačují tím, že zde lidé půjčují lidem. Zonky si dlouhodobě drží vůbec nejnižší úrok mezi nebankovními společnostmi, který začíná již na 2,99 %. RPSN lze získat od 3,64 %.

Půjčit si je u Zonky možné až 750 000 Kč. U této společnosti lze rovněž zažádat o konsolidaci spotřebitelských úvěrů či refinancování.

Pozitivní recenze Zonky chválí především za nízké poplatky, rychlé vyřízení nebo snadné online řešení všech záležitostí. Ozývají se však i hlasy, které se Zonky tolik spokojení nejsou. Často proto, že jim spotřebitelský úvěr nebyl schválen, ačkoliv splňují všechny požadavky.

2. Nejlepší nebankovní půjčka - Zaplo

Zaplo je jednou z nejznámějších nebankovních společností nabízejících mikropůjčky. Poskytuje půjčky do 30 tisíc Kč. Úvěr lze u Zaplo sjednat velmi rychle a snadno. Dle Zaplo diskuzí mohou být peníze na účtu již do 15 minut po schválení žádosti.

Zaplo poskytuje půjčky bez doložení příjmu. Velkým plusem této online půjčky je, že první úvěr mají klienti zcela zdarma. Všechny další půjčky začínají na úroku 279 % a RPSN až 1 141 %. Nejedná se tak o příliš levnou půjčku, ve srovnání s konkurencí však nejde o nic výjimečného.

Díky vysoké rychlosti schválení půjčky a poměrně nízkému limitu je Zaplo půjčka vhodná jako půjčka do výplaty. Hodí se na pokrytí náhlých výdajů či zvládání posledních dní před výplatou.

3. Nejlepší nebankovní půjčka - Kamali

Kamali patří mezi nejlevnější mikropůjčky na trhu. V rámci krátkodobého nebankovního úvěru si lze půjčit až 20 tisíc Kč, a to již s úrokem od 0 %. Velkým plusem Kamali půjčky je také rychlost vyřízení žádosti, k tomu dochází v řádu několika minut.

Kamali navíc patří mezi bezpečné online půjčky. Klientům poskytuje jasnou a přehlednou smlouvu, a není tak třeba se bát skrytých poplatků. Recenze na Kamali rovněž svědčí o tom, že se jedná o férovou půjčku, která se nechystá připravit klienty o peníze.

Nevýhodou Kamali je fakt, že přihlíží také k výši platu klientů a posuzuje schopnost splácet. Jinak se však jedná o rozumnou volby pro každého, kdo shání levnou nebankovní půjčku.

Na co si dát u nebankovních půjček pozor?

Výše uvedené půjčky patří mezi ověřené společnosti, které disponují platnou licencí od ČNB. Při půjčování si peněz od jiných nebankovních společností je však vždy potřeba být ostražitý.

Solidní půjčky se od lichvářů odlišují především jasně a přehledně sepsanou smlouvou. Každý klient by měl věnovat čtení smlouvy zvýšenou pozornost, aby mu neunikly případné neférové podmínky. Je-li však smlouva příliš obsáhlá, vyplatí se poohlédnout se někde jinde.

Většinou se u ověřených nebankovních společností také neplatí žádný poplatek za posouzení či sjednání půjčky.