V galerii najdete tři netradiční způsoby, jak připravit vejce.

Rituál v podobě čerstvé kávy a vajíček na milion způsobů k ránu neodmyslitelně patří. Ať už je máme rádi míchaná, jako omeletu se sýrem a jarní cibulkou, nebo obyčejná volská oka, jsou skvělým způsobem jak v těle rozproudit energii a připravit se na další pracovní (či víkendový líný) den. Co se týče skořápek, my měšťáci je vyhazujeme, chovatelé slepic jim je přidávají do potravy. Naše babičky a dědečkové však měli pro skořápky mnoho využití nejen jako krmivo pro slepice. Taková skořápka totiž funguje i jako bělidlo. Ale hezky popořadě.

Vaječná skořápka je až z 90 % tvořena vápníkem a jinými důležitými látkami (př. fluor, selen, zinek, železo), které mají pro člověka blahodárné účinky; vápník posiluje kosti a nehty, zmírňuje zácpu, snižuje cholesterol a zlepšuje imunitní systém.

Jak skořápky "jíst"?



Umyté skořápky necháme zhruba 10 minut vařit ve vodě, čímž se zlikvidují všechny bakterie. Poté usušené skořápky složíme na plech a vložíme do předehřáté trouby o 95°C na cca 15 minut. Po vytažení necháme skořápky vychladnout a rozmixujeme v mixéru. Výsledný prášek lze volně konzumovat, nebo ho můžete přidat do jídla (doporučená dávka je 1/2 lžičky denně).


Využítí jako bělidlo


Jednou z mnoha možností je učinit ze skořápek bělidlo. Povrch skořápky výborně pohlcuje špínu, což můžete využít při praní prádla. Nadrcenou skořápku nasypte do látkových pytlíčků a přidejte k prádlu. Skořápky na sebe jako silný magnet nalepí uvolněnou špínu z prádla a vy rázem ušetříte za předražené bělidlo.

Konec slimáků


Problém se zahradními škůdci, hlavně hlemýždi, lze vyřešit obyčejnou skořápkou. Díky ostrým hranám se přes ně žádný plž nepřeplazí a vaše drahocenné kytky zůstanou neoslintané a neokousané.

Komáři, třeste se!


Bodnutí od komára je nepříjemné, pak příjemné, a čím déle drbete zase nepříjemné. Na pupínky nejlépe funguje octan vápenitý, který najdeme ve všech krémech proti štípancům hmyzem, tuto látku si pomocí obyčejných skořápek můžeme vytvořit i doma. Stačí nadrtit několik skořápek do skleničky a zalít je octem. Za několik dní se skořápky rozpustí a vznikne roztok, který sice páchne, ale pořádně vám uleví.