Předprodej vstupenek na festival Mezi ploty, který se letos v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice uskuteční 26. a 27. září, již odstartoval. Tradičně multižánrová přehlídka bude rozdělena do programových zón, které osloví rozdílné skupiny návštěvníků.

Na největší scéně, nazvané Hudební Central Park, vystoupí především muzikanti, kteří dokáží zaujmout široké publikum. Vznikne rozsáhlá Zóna pro rodiny s dětmi s několika hudebními a divadelními scénami, workshopy a dalšími zábavnými aktivitami. Zóna alternativního umění bude věnována nejen vysokoškolákům a intelektuálům, ale všem přemýšlivým lidem, kteří neplují v hlavním proudu. Pro rozené rebely festival chystá Street Art Zone s hiphopovou a rapovou scénou a dalšími prvky nonkonformního umění. Na jevišti Divadla Za plotem pak budou účinkovat zejména významné pražské divadelní soubory.

Důraz na atmosféru

Letos se organizátoři zaměří na atmosféru akce a dají si výrazně záležet i na její vizuální stránce. Proto byla navázána spolupráce s předním scénografem Petrem Kolínským, který řadu let vyučoval na DAMU, a s prestižní Střední odbornou školou multimediální a propagační tvorby (EDUSO). „Park bohnické nemocnice se pod jejich vedením promění tak, že v něm děti uvidí pohádkové městečko a hipsteři ucítí atmosféru svých oblíbených kaváren a klubů,“ vysvětluje ředitelka produkce festivalu Simona Šteruská.

Hudební Central Park

Hlavní hudební scénu před kostelem obsadí představitelé širokého spektra populárních žánrů – od mladých tváří po matadory. K těm prvním bude patřit třeba písničkář Voxel, který na loňských slavících získal cenu „Hvězda internetu“ a v roce 2013 se stal „objevem roku“ na hudebních cenách televize Óčko. K těm druhým především skupina Blue Effect s fenomenálním kytaristou Radimem Hladíkem a obnovená Vltava, jejíž lídr Robert Nebřenský je známý i jako herec Divadla Sklep. Na stejném pódiu diváci uvidí také rozpustile pop-punkové kapely Koblížci a Rybičky 48 nebo melodické Eddie Stoilow.

Hlavními hvězdami ovšem budou Ewa Farna, zpěvačka s mocným hlasem a obrovskou základnou fanoušků nejen v České republice, a Tomáš Klus, vynikající interpret vlastních chytrých textů, který má takřka bezkonkurenční schopnost komunikovat s publikem. Právě na festivalu Mezi ploty vystoupí Tomáš naposledy před tím, než se na rok odmlčí, aby – jak sám říká – v tichu uslyšel svůj hlas.

Moderátorkou Central Parku bude herečka Dejvického divadla Simona Babčáková. Kromě uvádění koncertů povede také diskuze s umělci, návštěvníky i pacienty a zapojí se do happeningu, který poodhalí, jaké to je žít se schizofrenií.

Zóna pro rodiny s dětmi

Velkou část programu festival věnuje dětem a jejich rodičům. Vznikne tak rozsáhlá „rodinná zóna“, složená z několika scén, které nabídnou muziku, divadlo, hry a happeningy.

Hudební rodinná scéna

Tato stage je koncipována tak, aby zaujala současně děti a jejich rodiče. Hudebníci, kteří zde zahrají, oslovují všechny generace muzikou propojenou s inteligentním humorem. Takový je určitě „bejbypankový“ projekt Kašpárek v rohlíku, Ivan Hlas i kapely jako Sto zvířat nebo Jablkoň, po jejichž boku vystoupí ještě Circus Problem se svou svižnou akustickou world-music, muzikant a herec z Ypsilonky Jan Jiráň, Ondřej Ruml a další.

Divadlo dětem a dětská scéna radosti

Na dětské divadelní scéně se objeví například divadlo Minor s novou autorskou inscenací Mami, už tam budem?, Divadlo KAKÁ s loutkovou pohádkou Kyklopci a Divadlo Drak s trojpohádkou A do třetice všeho... Scéna radosti bude plná legrace a aktivit, do kterých se mohou děti a rodiče zapojit – bude se bubnovat na africké bubny, tvořit ve výtvarné dílně, skotačit v cirkusovém workshopu… Václav Strasser předvede bublinovou show a určitě přijde i kouzelník Aleš Hrdlička se svým představením Waa-ba.

Hry v lese a atrakce pro celou rodinu

Tuto část programu, rovněž založenou na interaktivitě, festival připraví ve spolupráci se skauty, domy dětí a mládeže i dalšími institucemi a spolky zaměřenými na nejmladší generaci. Sportovně laděných her se budou moci zúčastnit nejen rodiny s dětmi, ale všichni hraví lidé.

Zóna alternativního umění

Alternativní hudební scéně bude vévodit Monika Načeva, umělkyně, která vytrvale hledá nové, originální způsoby hudebního vyjádření, s Michalem Pavlíčkem, elitním kytaristou a skladatelem, který má za sebou Pražský výběr, Stromboli, filmovou hudbu a mnoho dalších úspěšných projektů. Tato dvojice se potkala již v roce 1994 při natáčení Moničiny debutové desky a spolupráci obnovila v roce 2007.

Na scéně vystoupí také new-age popoví King Shaolin z Bratislavy, indie-folkoví Republic of Two, 100 °C, Sunflower Caravan, Tonya Graves či Jana Lota. Vedle hudby nabídne tato zóna také pouliční umění a kavárnu, kde se bude relaxovat a diskutovat s odborníky z centra RIAPS a z Apolináře. Ti návštěvníkům poradí, jak najít harmonickou cestu životem, která se vyhne nejrůznějším nástrahám.

Street Art Zone

Stage ozvláštněná scénografií s motivy graffiti přinese přehlídku žánrů jako rap, hip hop, electro swing nebo ska. K headlinerům bude patřit rapper Ektor nebo skupina Prago Union s Adamem Svatošem, který vystupuje pod jménem Kato a byl členem Chaozz, jedné z prvních a nejúspěšnějších českých hiphopových kapel. Z rapperů vystoupí ještě „král metafor“ Marpo a poetický Lipo. Další žánry bude reprezentovat Fast Food Orchestra (ska), Megaphone (crossover-funk) nebo VR/NOBODY (downtempo a r'n'b), jejichž debutovou desku hudební novináři označují za událost na české elektronické scéně.

Mimo muziku bude zóna plná výtvarných počinů studentů EDUSO a různých projevů street art. Navíc přijdou odborníci ze střediska Drop In, kteří si s návštěvníky bez moralizování popovídají o tom, jak kvůli drogám neskončit doslova na ulici.

Divadlo Za plotem

Festival Mezi ploty zůstává nejen hudební, ale i divadelní přehlídkou. V centru festivalového dění – v Divadle Za plotem – proto nebudou chybět dramatické soubory jako Činoherní klub, který uvede hru Moje strašidlo o lásce a nenávisti až za hrob. Studio Ypsilon vhodně zvolilo inscenaci #jsi_user o duševně nemocném člověku, kterému internet nahrazuje sociální kontakt. Co předvede Simona Babčáková se svou improvizační skupinou, to ovšem zatím neví ani ona sama. Večerním koncertem v divadle celý festival zakončí zpěvák Dan Bárta. „I když by vlastně patřil spíš na některou z hudebních scén, chtěli jsme mu tímhle způsobem poděkovat. Spolu s kapelou Sto zvířat, Tomášem Hanákem a v posledních letech i Annou Polívkovou totiž patří k opravdovým oporám projektu Mezi ploty,“ říká ředitel festivalu Robert Kozler.

DMS a pomoc duševně nemocným

Na festivalu se bude propagovat loni odstartovaná veřejná sbírka ve prospěch Nadace Bona, která pomáhá pacientům s duševní nemocí, zejména schizofrenií, aby se dokázali vrátit do normálního života. Každý, kdo chce pomoci, může poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS MEZIPLOTY na telefonní číslo 87 777.

Jak říká ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice MUDr. Martin Hollý: „Utrpení pacientů se schizofrenií si lze jenom obtížně představit. Takový člověk se nedokáže plně orientovat v běžných situacích, často vnímá realitu zkresleně. Informacím z okolí přisuzuje výrazně odlišnou váhu. Například náhodný pohled kolemjdoucího je významným signálem o tom, že je nemocný pronásledován.“
„Návštěvníkům nabízíme kulturní zážitky a prostřednictvím odborníků taky pomoc se stresem, vyhořením nebo partnerskými problémy. Snad si díky tomu uvědomí, že jsou mezi námi lidé, jejichž duše trpí ještě mnohem víc – a rozhodnou se pomoci,“ uzavírá Robert Kozler.

Úplný program festivalu, obsahující zhruba sto účinkujících, je k nalezení na webu www.meziploty.cz a na facebookových stránkách festivalu.