Porotu přesvědčila zajímavou kombinací příchutí mirabelky a meduňky. Tři nejlepší barmani si před zraky tisíců Pražanů převzali svou cenu od generálního ředitele společnosti Karlovarské minerální vody, a. s., pana Alessandra Pasqualeho a prezidenta Světové barmanské asociace (IBA) pana Rona Busmana.

„Jako ředitel soutěže mohu říct, že jsme dosáhli takové úrovně, kdy kvalita všech připravených koktejlů byla mimořádná a bylo velmi těžké z nich vybrat ten nejlepší. Těší mě, že střední Evropa opět potvrdila vysokou úroveň inovativní barmanské práce a přístupu k tvorbě zdravých nízkokalorických nealkoholických koktejlů, které jsou dnes trendy,“ ohodnotil kvalitu letošního ročníku Aleš Svojanovský, ředitel soutěže Mattoni Grand Drink a prezident České barmanské asociace. Ocenil také netradiční suroviny jako aloe vera, květiny, čaj a dokonce zelený ječmen, které se v koktejlech v rámci mistrovství světa objevily.

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů probíhalo celý víkend a soutěžní drinky i výkony barmanů hodnotila mezinárodní porota zaštítěná prezidentem IBA Ronem Busmanem. Již v sobotu porota vyhlásila vedlejší kategorie: nejlepší inovace, nejlepší design a nejlepší technika. Cenu za nejlepší inovaci a nejlepší techniku získal Marius Bogdan Birzan z Lucemburska s koktejlem Queen Mattoni a cenu za nejlepší design si odnesla Rakušanka Stephanie Sieber s koktejlem Philomena.

Nedělní Mattoni koktejl festival přinesl kromě představení šesti nejlepších barmanů také živá vystoupení špičky české a slovenské hudební scény, zahrály například kapely Chinaski, Jana Kirschner, David Koller, Aneta Langerová a další. Stejně jako v loňském roce každého barmana přímo na pódiu podpořil jeho patron. Těchto rolí se zhostili například známý bavič Martin Dejdar, herečka a zpěvačka Bára Poláková nebo mistr světa v biatlonu Ondřej Moravec. Večerem diváky provedli moderátoři Adéla Banášová a Libor Bouček.

„Jsme hrdým partnerem Mistrovství světa v míchání nealko koktejlů a vážíme si toho, že právě naše česká minerální voda splňuje požadavky Mezinárodní barmanské asociace. Rádi přispíváme k rozvoji zdravého životního stylu, a proto podporujeme právě soutěže v míchání nealko nápojů. Letošní novinkou je také stanovení maximální kalorické hranice v soutěžních koktejlech. Podobnými mezinárodními projekty navíc pomáháme barmanům načerpat nové poznatky a inspiraci do dalších let,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody.

Letošní osmnáctý ročník Mattoni Grand Drink, popáté konaný pod hlavičkou mistrovství světa, již tradičně propagoval nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl. Porota kromě chutě kladla důraz také na inovativní postupy, netradiční ingredience a originální vzhled koktejlu. Všechny koktejly musely splňovat nízký kalorický limit a obsahovat minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala vybranou vodou Světové barmanské asociace.

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2015:
První místo: Stephanie Sieber z Rakouska s koktejlem Philomena - hlavní cena: 10 000 USD
Druhé místo: Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Green Life cena: 3 000 USD
Třetí místo: Marius Bogdan Birzan z Lucemburska s koktejlem Queen Mattoni cena: 2 000 USD

Recept na vítězný koktejl

Složení:
10 cl Mattoni přírodní perlivé
1 cl meduňkového sirupu
0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
0,5 cl domácí Chai Tea esence
4 plátky okurky
1 barová lžička okurkového freshe

Ozdoba:
pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy: do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.