Moto: „Loutka má právo na existenci i na filmovém plátně, může se stát tak trošku filmovým hercem.“ Karel Zeman

Velká interaktivní výstava „Malá z rybárny“ - Malostranská beseda v Praze od 2. dubna do 28. června 2015.

Záštitu nad českým animovaným projektem „Malá z rybárny“ převzal ministr kultury ČR Daniel Herman, záštitu výstavě i pražské premiéře filmu poskytl Magistrát hlavního města Prahy.

Nový český celovečerní loutkový film je kombinací klasické loutky v duchu slavné české školy animovaného filmu a digitální animace. Režisérem a výtvarníkem „Malé z rybárny“ je Jan Balej, držitel Českého lva („Jedné noci v jednom městě“), který zfilmoval mimo jiné i jednu z pohádek Werichova Fimfára („Moře, strýčku, proč je slané“) a byl oceněn na řadě festivalů doma i v zahraničí.

Výtvarná stránka nového filmu „Malá z rybárny“ je natolik jedinečná a inspirativní, že se producenti rozhodli, podpořeni nebývalou odezvou z četných prezentací na zahraničních a domácích fórech, uspořádat k filmu výstavu. A proto, dříve než se „Malá z rybárny“ představí počátkem června v kinech, budou mít diváci možnost nahlédnout do zákulisí magického světa animovaného filmu prostřednictvím originální výstavy, která je koncipována pro návštěvníky všech generací s velkým důrazem na rodinu a děti.

Velká interaktivní výstava byla zahájena v Malostranské besedě v Praze již 2. dubna, právě v den 210. výročí narození slavného dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, jehož příběh o Malé mořské víle volně inspiroval tvůrce k natočení „Malé z rybárny“.

Výstava je instalovaná v historických prostorách galerie Malostranské besedy s unikátním výhledem na Pražský hrad a věže chrámu sv. Mikuláše - na ploše přes 400 m2.

Návštěvníci se mohou těšit na více než 70 originálních loutek, na fotografie a ukázky ze storyboardu, na kompletní filmové dekorace s interaktivními prvky a na velké živé akvárium. Poprvé budou k vidění ukázky z filmu a zazní filmová hudba mladého francouzského multiinstrumentalisty Chapeliera Fou a amerického skladatele filmové hudby Vladimira Podgoretskeho.

Malé i velké diváky jistě okouzlí videomapping s motivem mořského přístavu a zaujmou je ukázky tisku na 3D tiskárně. Výstava seznámí návštěvníky s konstrukcí klasické loutky i s digitálními efekty, nabídne jim dotykové obrazovky s edukativním obsahem, audiopohádky, hudební hru (harfa), výtvarné a animační dílny a soutěže (např. vyzkoušení stop-motion animace „natočte si svůj minifilm“), koutek pro dospělé. Speciálním hostem a patronem výstavy je polské filmové studio SE-MA-FOR.

Koproducentem filmu „Malá z rybárny“ je Česká televize, partnery filmu jsou např. Český rozhlas, Malostranská beseda, TV Magazín, Screen Net, Neoluxor, Media Channel, Muzeum Karla Zemana, Canon, sms a další.