Reprezentanti z celkem 22 zemí představí své nové nealkoholické drinky v sobotním kole, nejlepších šest se probojuje do nedělní barmanské a hudební show a předvede své umění široké veřejnosti přímo na Staroměstském náměstí na Mattoni Koktejl Festivalu. Publikum bude mít možnost sledovat souboj barmanské elity a zdarma se pobavit poslechem nejlepších českých a slovenských interpretů.

Mattoni Grand Drink přináší již osmnáct let to nejlepší ze světa nealkoholických koktejlů, z toho pět let formou prestižního Mistrovství světa, na které se každoročně sjíždějí nejlepší barmani z celého světa. Letos se do vrcholného koktejlového klání kvalifikovalo 22 reprezentantů, kteří vzešli z národních kvalifikačních kol jednotlivých barmanských asociací po celém světě. Ze zúčastněných zemí jmenujme například Koreu, Uruguay, Švýcarsko, Argentinu nebo Velkou Británii. Tradičně se zúčastní také například Estonsko, jehož reprezentantka zvítězila loni. Počet zúčastněných zemí nejlépe vypovídá o skutečně světovém významu Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů.

Českou republiku bude reprezentovat s koktejlem Forbidden Flowers Achim Šipl, který se pyšní titulem Mistra světa z roku 2013. „Achim Šipl je opravdu horkým favoritem letošního Mistrovství světa. Národním kvalifikačním kolem prošel zcela bezchybně, přesně vystihl soutěžní zadání a byl připraven nejlépe ze všech,“ říká ke kvalifikaci Achima Šipla hlavní komisař Mistrovství světa Miroslav Černík z České barmanské asociace.

„Můj drink nabízí lehkou infuzi sedmikrásek ve spojení s růží a mrkví. Jedná se o celoročně dostupnou kombinaci, kterou chuťově vyvažuje fresh citronové šťávy a vanilkový cukr,“ přiblížil svůj soutěžní koktejl Achim Šipl.

Mattoni Grand Drink každý rok reflektuje na aktuální trendy ve výživě a nabízí atraktivní a chutné drinky především pro lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Každý nealkoholický koktejl má jedinečnou recepturu s nízkou energetickou hodnotou.

Základní ingrediencí všech koktejlů je česká přírodní minerální voda Mattoni, kterou právě pro její složení a chuť doporučuje Mezinárodní barmanská asociace pro přípravu koktejlů. Zůstává na barmanovi, jestli zvolí perlivou či jemně perlivou variantu minerálky. Právě bublinky pomáhají splnit kritérium vůně, protože ji „vynáší“ k okraji sklenice. Porota hodnotí nejen chuť, ale také inovativnost, kterou koktejl oboru barmanské mixologie přináší.

Letošní ročník Mattoni Grand Drinku a Mistrovství světa přinese několik novinek. „Větší důraz je kladen na celkový dojem z barmanova vystoupení, během kterého komunikuje s komisaři i diváky. Proto barmani budou soutěžit po jednom, nikoliv ve čtyřčlenných skupinách, jako tomu bylo v minulých ročnících,“ říká hlavní komisař Miroslav Černík. „Pokud jde o recepturu soutěžních koktejlů, stanovili jsme horní limit obsahu kalorií, aby nevznikaly zbytečně přeslazené koktejly,“ dodává.

Veškeré hodnocení probíhá přímo před diváky, což značně zatraktivňuje celou soutěž. Na vlastní oči se o tom budou moct přesvědčit lidé, kteří zavítají o víkendu 20. a 21. června na pražské Staroměstské náměstí. V sobotu 20. června od 9.00 hodin tam budou moct sledovat semifinálový souboj 22 špičkových světových barmanů a přiučit se barmanským trikům.

Šest nejlepších barmanů se probojuje do velkého nedělního finále, které proběhne v unikátní hudebně koktejlové show – Mattoni Koktejl Festivalu. Nedělní program odstartuje ve 20.00 hodin koncertem Daruj krev pod záštitou Českého rozhlasu, kde vystoupí Michal Hrůza a kapela Jelen. Koktejlový rej vypukne ve 21.00 hodin za doprovodu největších hvězd českého a slovenského hudebního nebe – vystoupí například David Koller, Aneta Langerová, Xindl X nebo Chinaski. Všechny akce jsou přístupné veřejnosti zcela zdarma. Finálové klání s Mattoni Koktejl Festivalem bude navíc možné sledovat na televizních obrazovkách v přímém přenosu TV Nova.

„Mattoni Grand Drink a s ním spjaté Mistrovství světa jsou oslavou zdravého životního stylu a trendu nealkoholických koktejlů, které vyhledává stále více lidí. Věřím, že si tato světová prestižní událost zachová svůj unikátní charakter a každý rok přinese něco nového. Nadále bude udávat trendy pro barmanskou mixologii. Již dnes je tato akce vzorem mnohým barmanským asociacím po celém světě,“ říká Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace.