Látky se skládají z různých druhů vláken, a proto je třeba se při péči o ně řídit jejich nejcitlivější složkou. A především pokyny výrobce. Barevné materiály jsou obecně na teplotu citlivější než bílé.

Světlé a barevné odstíny perte vždy odděleně, barevné oblečení před praním nenamáčejte a nesušte ho na přímém slunci, používejte prací prostředky, které odpovídají charakteru materiálu. Žehlete oblečení po rubové straně, neurčuje-li výrobce jinak. Pokud používáte avivážní přípravky, je nutné oblečení ve vodě pouze vymáchat, nenechat ho v ní dlouhodobě „bez pohybu“.

Nezapomeňte na to, že se všechny druhy přírodních materiálů (bavlna, len, viskóza a její modifikace) mohou při prvním vyprání srazit. Kalkulujte s tím především při tvorbě střihu.

Bavlnu a len lze ve většině případů prát v pračce na 40 – 60 °C, viskózu pak při teplotě 30 °C. Bílé materiály je možno prát i při vyšších teplotách a následně bělit.

Hedvábí doporučujeme chemicky čistit, prát ho můžete pouze ručně za užití speciálních, jemných pracích prostředků. Perte ho krátce v chladné vodě, oblečení v ní pouze jemně promačkejte a pak vymáchejte v chladné vodě, do které jste přidali lžičku vinného octa. Po vyprání oblečení zabalte do měkkého ručníku a opatrně vymačkejte přebytečnou vodu.

Vlnu ošetřujeme chemicky, stejně jako hedvábí, směsi vlny s jinými vlákny lze i prát (obdobný postup jako u hedvábí).

Džínovinu perte samostatně a používejte prací prostředky na barevné textilie. Před praním obraťte kalhoty na rubovou stranu, zapněte knoflíky a zdrhovadla a po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek a nevznikaly mapy a skvrny.

Tyly a krajky lze prát při teplotě do 30 °C. Máchejte je v čisté, vlažné vodě a rozhodně neždímejte, nechte jen okapat.

Manšestry a flísy perte při mírných teplotách (max. do 30 °C) samostatně a opět po rubové straně. Po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek.

Samety a plyše doporučujeme chemicky čistit. Při styku s vodou se zhoršuje kvalita a vzhled materiálu. Pokud mají látky aplikace nebo zdobení jako korálky, kytičky nebo flitry, vložte je před praním do ochranného obalu.

Mohlo by vás také zajímat: Odolné skvrny na oblečení. Víme, co na ně platí