Zmrzlina: Některé její novodobé příchutě vyráží dech. Tohle přece není dobré!

Zmrzlina má mnoho podob.
Zmrzlina má mnoho podob.

Zmrzlina je oblíbená u dětí i dospělých. I když se chutě s věkem rapidně mění, od pohádkové "šmoulové" po kopeček z belgické čokolády.

Léto bez zmrzliny je jako návštěva kina bez popcornu nebo míjení sezónních výprodejů. Jeden dává přednost točené zmrzlině, druhý nedá dopustit na barevné kopečky s kousky ovoce, třetí si zakládá na veganských variantách. Jaká ale byla cesta zmrzliny od samého začátku?

Z druhého konce světa

Už Řekové si pochutnávali na kouscích ledu a sněhu, které si ochucovali lžičkou medu nebo ovocnou šťávou. Stejně vynalézaví byli Egypťané. O smetanové chuti, kterou známe dnes, si ale mohli nechat zdát. Jačí nebo velbloudí mléko poprvé použili až v dalekém Mongolsku, odkud si recept do Evropy přivezl benátský kupec a cestovatel Marco Polo. V rodné Itálii ho pustil do světa. I když trvalo více než dvě století sestrojit stroj na zmrzlinu, nakonec byl Blasius Villafranca úspěšný. A první továrna, která se specializovala výhradně na zmrzlinu se otevřela v Londýně až v roce 1870. Ze začátku byla výsadou vyšších společenských kruhů, ale touha po smetanové lahůdce byla tak velká a pojízdných stánků přibývalo, že nebylo možné uzmout si právo na zmrzlinu jen pro sebe.

Ve střední Evropě se šplhala na vrchol pomalu. Až v roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a nanuk o 18 let později.

Vratké základy

Nedávno se ocitla zmrzlina v nepříjemné situaci, když se propíralo její pochybné složení. Už dávno není jen o smetaně a kouscích ovoce nebo oříšků. A tak se musela bránit a obhájit "polotovary z prášku". Dnes už je situace zase lepší, ale těch, co dávají přednost doma vyráběné nebo veganské variantě z kokosového mléka s výraznou ovocnou chutí, stále přibývá.

Lahůdky

Vanilková nebo pistáciová klasika už se nedá vylepšovat, a tak se každoročně objeví nové příchutě, které poškádlí chuťové buňky.

  • Cikády - gurmáni i výživoví poradci byli nadšení. Zdravá zmrzlina z cikádích křídel a nožiček namočených v karamelu se stala hitem
  • Krokodýl - zmrzlina s přídavkem vajec krokodýlů má mnohem invenzivnější chuť, etika jde stranou
  • Mateřské mléko - v případě, že dítě nespotřebuje vše, co je pro něj připraveno, jsou matky ochotné prodat přebytky zmrzlinářům a dát mateřské mléko do výroby
  • Hrášková kaše - kopeček zmrzliny s příchutí luštěninové polévky a křupinkami ze sušené tresky je jen pro skutečné experimentátory
  • Uhlí - v době, kdy se horlivě diskutuje o jeho neobnovitelnosti, objevila se na trhu uhelná zmrzlina. Nepřekvapí barvou ani chutí
  • Chipsy - jste milovníkem zmrzliny a slaných brambůrků, bez kterých si nedovedete představit večer u seriálu? Spojte obě lahůdky dohromady
  • Husí játra - sama o sobě představují gurmánský požitek, ale málokdo by si je představil ukryté v kopečku zmrzliny. Ani zázvorový kornout to nespasí

Další články

Lu Gregorová

Trend: Fitko v obýváku

Nepotřebujete permanentku, nemusíte bojovat s rezervačním systémem v přeplněném fitku. Stačí vzít do ruky ručník nebo karimatku, lahev s vodou a…

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky