Nápad

Vznik pražské zoologické zahrady se datuje do roku 1931, ale první zmínka a nápad přišel už o padesát let dříve. Tehdy v novinách vyšla výzva hraběte Sweerts-Sporka ke zřízení zoologické zahrady v Praze, a to u příležitosti sňatku prince Rudolfa a belgické princezny Štěpánky. Mezi návrhy na ideální místo se objevil pražský Smíchov nebo Štvanice, ale konečné slovo měl velkostatkář Alois Svoboda, který roku 1922 věnoval rozlehlé pozemky v Troji s podmínkou, že právě na nich bude zoo. O rok později byl středoškolský profesor Jiří Janda pověřen ministerstvem školství vedením příprav. Práce postupovaly velmi pomalu a až v roce 1927 byl dokončen plot, který odděloval 8 hektarů pozemků. Stále však nebyly pro zvířata vhodné prostory, a tak je prastrýc Zory Jandové schovával u sebe ve vile. A stejně se postaral i o lvici Šárku, kterou rozestavěná zoo dostala od cirkusu Rebernigg.

Vstupte!

28. září 1931 nastal velký den a brány pražské zoo se otevřely pro první nedočkavé návštěvníky. K vidění ale byla jen velká administrativní budova, koně Převalského, vlčice Lotty a Jandova voliéra dravců, která se v roce 1969 pod náporem těžkého sněhu zřítila. Postupně se rozšiřoval seznam zvířat, která v Praze našla nový domov - tygři, hroši, sloni, lvi a kondoři. Komik Vlasta Burian daroval lachtany Hýtu a Batula a v roce 1938 s nimi začali zaměstnanci zoo předvádět drobné cirkusové kousky. Téměř každý rok přicházela nová a nová zvířata a zoo se rozrůstala raketovou rychlostí. V roce 2002 přišla dravá povodeň a srazila zahradu na kolena. Jen díky sponzorům a ohromné podpoře dobrovolníků, kteří se nezdráhali vzít vidle a lopaty do ruky a přiložili ruku k dílu, byla zahrada velice brzy opět přístupná veřejnosti.

Pražská prvenství

1937 - odchov kondora andského - první na světě

1942 - umělý odchov ledního medvěda - první na světě

1972 - odchov gepardů - druhý na světě

2001 - odchov koně Převalského na světě - první na světě

2004 - narození gorily nížinné - první v ČR

2008 - narození krysy obláčkové - první v ČR

2008 - příchod gaviálů indických - první v Evropě

2009 - příchod bércouna skvrnitého - doposud jako jediní na světě

Každoročně se počet návštěníků pražské zoo pohybuje těsně pod hranicí jednoho a půl milionu. Pražská zoo se také pravidelně umisťuje na pátém místě nejkrásnějších zoologických zahrad na světě. Oproti strojenému San Diegu, které už roky vítězí, má ale duši!