Rozvod je nepříjemný, ale není-li jiné východisko, je dobré znát kličky, jak z manželství ven. Inspirujte se v galerii!

Svého štěstí strůjce

Poslední roky mě rodinná setkávání ubíjí. Mám perfektního manžela a děti. Přesto po odpoledni se svou sestrou cítím zvláštní prázdno a potřebu přemítat, stojí-li všechno v mém životě na pevných základech a je-li to skutečně směr, kterým chci jít a věřit mu. Vždycky jsme si byly blízké, ale od rozvodu a sérii životních kotrmelců, které si z velké části způsobila sama, mám pocit, že mi spokojenost nepřeje a cítila by se mnohem lépe, kdyby mohla své tryzny s někým sdílet a nadávat na muže, na život a na nespravedlnost. S tím u mě ale nepochodí.

Na truc

Před pěti lety se vdala a po dvou letech rozvedla. Lukáš nebyl špatný, ale Martina se chovala jako sršeň. Byla mu pořád v patách, cepovala ho a jako mladá manželka stála za starou bačkoru. O vaření, úklidu nebo respektu nemohla být řeč. Když ji popadl hysterický záchvat, vyhnala ho na kanape do garáže a místo večeře mu nakrájela pár plátků gothaje. Byla to ostuda. Nikdo z rodiny se nedivil, že mu ruply nervy a podal žádost o rozvod. V té době už měl ale poměr se starší ženou z vedlejší vesnice. Svým způsobem jsme pro to měli pochopení, ale Martina se nemohla z jeho údajné zrady vzpamatovat. Ani v sobě neměla tolik zodpovědnosti, aby se krotila kvůli dvěma dětem. Jako na truc se na Vánoce přede dveřmi objevil nový amant. Na první pohled sympaťák. Po seznamovacím víkendu si přivezl televizi a dva kufry osobních věcí a už se usídlil nadobro. O dva měsíce později nám mávali před nosem oddacím listem. Co čert nechtěl, stalo se skutečností.

Léčba šokem

Petr se neměl k práci a dokonce jim na dveře začali ťukali exekutoři. Dluhy za nezaplacenou práci nebo jízdenky narostly do ohromných částek, za které teď zodpovídala i Martina. Schovávala se za závěsem a dětem zakrývala pusu dlaní, ale spravedlnost ji stejně dostihla. Petr se téměř nezvedal z gauče a do upomínek si balil tabák. Byl to klasický povaleč, naprosto jiná liga na rozdíl od Lukáše. Neměl potřebu práce, zodpovědnosti ani čistého štítu. Linul se za ním pivní smrad a cigaretový kouř. Po dvou letech, kdy se začala stahovat smyčka kolem majetku mých rodičů, přišel na přetřes druhý rozvod. Tím to ale tentokrát neskončilo. Martina naštěstí dokázala z nepříznivé situace vybruslit díky vyhlášení osobního bankrotu a insolvence nebyla zapotřebí. Většina příjmů padá ale na dluhy a na nesmyslné splátky.

Život je pes!

A po nás chce, abychom ji litovali. Abychom s ní soucítili, nadávali na bídáky, kterým skočila na lep, na stát, na vymahače, úřady. Když se před ní objevím ve značkových džínách, posměšně si odfrkne. Stejně tak, když vyprávím o zážitcích z dovolené, úspěchu v práci, ukazuji fotky z nové zrcadlovky, pochlubím se šperkem od manžela, dětskou medailí za tancování nebo luxusním pelíškem pro kočičí mazlíky. Jako by její pád na dno byl standard, který musí okolí respektovat a vnímat jako měřítko pro život.