Žijeme v přetechnizovaném světě, v němž se často už sami neorientujeme. Obklopují nás předměty, u kterých ani netušíme, k čemu jsou. Nebo naopak moc dobře víme, jak s nimi zacházet a každý den je využíváme. Ani náhodou ale nevíme, proč se jmenují zrovna tak, jak se jmenují. Poodhalíme vám tenhle tajemný svět zkratek a cizích slov.

ICQ

První tři písmena věty - I Seek You, tedy Hledám tě. Jde o systém okamžitých zpráv po internetu. Stačí adekvátní připojení, stáhnout si zdarma program ICQ a můžete začít „četovat“ (z anglického – chat – povídat si). Všichni vaši kamarádi a známí, kteří disponují tímto programem, si vás mohou přidat do kontaktů a právě s nimi pak téměř neomezeně komunikujete. Je to rychlejší než sms, pohodlnější a hlavně zdarma. A zápory? Bohužel patří k největším žroutům času na internetu. Strávíte tu tolik zbytečných minut... Přes ICQ si můžete také posílat soubory nebo třeba hrát hry.

Skype

Počítačový program, díky němuž můžete neomezeně hovořit s dalšími uživateli internetu, kteří samozřejmě vlastní Skype. A co potřebujete, abyste mohla v klidu „skajpovat“? Odpovídající rychlost internetového připojení, sluchátka a mikrofon. Stáhnout si samotný Skype z internetu není žádný problém. Jde o program, který je zdarma. A jeho největší výhoda? Veškeré telefonáty provedené v internetové síti přes Skype jsou zdarma. Navíc díky službě, kterou si předplatíte, můžete volat i na pevné linky a do mobilních sítí po celém světě!

Mp3

Jde o typ formátu, ve kterém se dají ukládat audio soubory. A proč zrovna mp3? Protože právě třetí vrstva je jedním ze tří kódovacích schémat, která mají vliv na kvalitu zhuštěného záznamu. Jde tedy o to, že hudební soubory, které by vám v obvyklých formátech zabíraly velkou paměťovou kapacitu, uskladníte v mp3 formátu mnohem úsporněji. Pro srovnání – do nejmenšího možného mp3 přehrávače se vejde 128 MB dat, to znamená klidně až třicet písniček. Což je až dvakrát tolik než na obyčejné cédéčko.

DVD

Zase zkratka. Pochází z anglického Digital Video Disc. Dá se přeložit jako video, které je zaznamenáno v digitální podobě na disku. Zkrátka jde o typ optického disku. Na první pohled vypadá stejně jako běžné cédéčko, ale vejde se na něj mnohem více informací. Minimální kapacita dvd média je 4,7 GB. Zatímco běžný hodinu a půl trvající film by se vám jen taktak vešel na dvě cédéčka, na dvd se ve zhuštěné verzi vejdou filmy klidně tři. Ani kdybyste si tyto filmy přehrála třeba tisíckrát, neztratí nic ze svojí původní kvality. Čas ohraných a nekvalitních záznamů na videokazetách zkrátka už dávno skončil.

USB

Universal Serial Bus – typ konektoru, díky kterému je možné připojit celou řadu externích přístrojů k počítači. Může se jednat například o myš nebo modem, ale skrz kabel s USB koncovkou lze uskutečnit i přenos dat z flash disku, fotoaparátu nebo třeba mp3 přehrávače.

Flash Disc

Přenosné datové zařízení, které na rozdíl od svých předchůdců – disket, pojme podstatně více informací. Díky tomu je možné ukládat na ně i velké množství textových, obrazových a dalších dat. Je vybaveno USB koncovkou, tudíž u počítače není třeba žádná speciální mechanika jako pro diskety nebo cédéčka.

iPod

Multimediální přehrávač firmy Apple. Umožňuje přehrávání hudby ve formátu mp3, ale nejen to. Klidně si můžete prohlížet a stahovat fotografie nebo filmy.

Bluetooth

Bezdrátová komunikační technologie, která umožňuje propojit dva přístroje a provést mezi nimi přenos dat. Může se jednat například o dva mobilní telefony, mobil a počítač atd. Bohužel vzdálenost, přes kterou mohou přístroje komunikovat, je maximálně deset metrů.

PDA

Personal Digital Assistant, tedy Osobní digitální pomocník. Kapesní počítač, který nezabere mnoho místa, a přesto dokáže téměř to, co klasický notebook. Ovládat se dá speciální tužkou s dotykovou obrazovkou, nebo dokonce miniaturní klávesnicí. Kromě plánování schůzek, kalendáře a diáře, zvládne i řadu dalších funkcí. Obsahuje MS Word, MS Excel, přehrává multimediální soubory, dají se na něm hrát hry, kontrolovat emailová schránka atd.