Nemáte čas ani sílu na venčení pejska a nějakého mazlíčka dětem pořídit chcete? Pak zkuste kotě. Má totiž tu výhodu, že jej můžete chovat i v bytě, nebude mít vysoké nároky a vždycky vás rádo přivítá. Pokud se pro kočku rozhodnete, přečtěte si následující řádky. Přinášíme vám dobré rady, které byste měla vědět před tím, než si mazlíčka pořídíte. Nebo než si kočička pořídí vás? Protože, s kočkou nežijete, kočka žije s vám :-). Stačí vzpomenout na Garfielda.

Co musíte vědět o kočkách

Kočky patří k nejzvědavějším tvorům, a tak si pište, že váš byt pořádně prozkoumají. Nedejte jim šanci a zabezpečte hlavně okna a balkónové dveře. Ty bývají pro kočičky hodně lákavé. Oblíbenou zábavou je také pátrání v odpadkovém koši. Dobře ho uzavřete, jinak nestihnete uklízet odpadky roztahané po celém bytě.

Kočky rády šplhají a pohybují se ve výškách. Závěsy a záclony si doslova říkají o podrobnější průzkum. Není výjimkou, že kočka vyleze na skříň a bude dění v místnosti sledovat pěkně shora. Vždyť je to dravec – a ten musí mít přehled. Že přitom sem tam něco rozškubne a rozškrábe? To už ji nezajímá.

Kočky si většinou samy najdou místo, kde se jim bude nejlépe usínat. Klidně to ale může být i pohodlné křeslo nebo vaše postel. Záleží na vás, co jim dovolíte.

Starejte se o kočičí drápky. To co nezvládnou kleštičky, obrousí kočky samy na škrábadlech, která by měla být v bytě samozřejmostí. Rozhodně lepší, než když si kočička sama najde třeba leštěnou skříň v obývacím pokoji.

Hračky – čím menší, chlupatější, pohyblivější a mrštnější, tím lepší. Malé myšky s chmýřím, míčky a klubíčka pěkně podráždí lovecké pudy a kočku na delší dobu zabaví.

Kočku bohužel na rozdíl od pejska nenaučíte, že se má venčit v přesně stanovenou dobu a jenom venku. Taky s ní těžko budete chodit na dlouhé vycházky s obojkem a vodítkem. Bytová kočka svoje území moc neopouští a už vůbec ne kvůli tomu, že vám její výkaly smrdí. Naštěstí byl vynalezen podestýlkový materiál, takzvaný kočkolit. Alespoň částečně zadržuje pachy i vlhkost, je hygienický. Teď už jen stačí naučit kočičku ho používat.

S výběrem vhodného krmiva vám poradí veterinář. Bytové kočky ale ve srovnání se svými venkovskými kamarádkami trpí nedostatkem pohybu, proto je nepřekrmujte. Co chutná vám není pro kočky to nejideálnější. Jestli je namístě být přísná, tak právě tady.

Kafe.cz zjistilo:

Zajímavosti ze života koček

  • Už před více než deseti miliony let se od svých větších příbuzných – lvů, tygrů, levhartů, oddělila vývojová větev, ze které vzešli předci kočky domácí.
  • 7 kočičích životů? Na tom něco pravdy je. Devítitýdenní koťátko jménem Bubbles ve zdraví přežilo celý program v automatické pračce. Strávilo v ní dohromady dvě a půl hodiny a součástí programu byl i ždímací cyklus.

Pravidla pro bydlení s kočkou :-)

  • Dobře, může sem, ale jen do předsíně.
  • Fajn, tak jo, pustíme ji i do jiných místností, ale nábytku se nedotkne!
  • No jo, tak může na nábytek, ale jen na ten starý.
  • Vážně poslední ústupek – nábytek jo, postel nikdy!
  • A nebo teda jo, do postele může, ale jen když jí to dovolí panička.
  • Dobře, dobře, do postele už naše kočička prostě patří, ale pod peřinu v žádném případě!
  • Pod peřinu? O. K., ale jedině když to panička dovolí.
  • Závěr: Lidé smějí pod peřinou jen s laskavým svolením kočky.